Novac.ba | Homepage
Propast Bobar banke gasi do 1.000 radnih mjesta u Bijeljini

Propast Bobar banke gasi do 1.000 radnih mjesta u Bijeljini

0 Comments 🕔09.Feb 2015

Propašću Bobar banke ugrožen je rad brojnih preduzeća i dovedena u pitanje brojna radna mjesta.

Najavljeni mogući stečaj banke podrazumijevaće prinudnu naplatu od strane dužnika, što bi moglo staviti katanac na vrata brojnim firmama koje će naplatu duga morati riješiti prodajom imovine i stečajem, izvijestila je FTV.
“Prema Zakonu o stečajnom postupku, svaka firma koja ima blokiran račun tri ili više mjeseci ulazi u stečaj, a stečaj u 90% slučajeva završava rasprodajom imovine u bescijenje”, pojašnjava Đorđe Slavinjak, potpredsjednik Privrednog savjeta Grada Bijeljina.

Među brojnim preduzećima čiji je dalji rad ugrožen, nalazi se i bijeljinski AD Duvan. Pola miliona maraka, koje su planirali uložiti u sjetvu blokirano je u Bobar banci. “To je za nas veliki iznos i imat će negativne posljedice na naše poslovanje u ovoj godini – kako od finansiranja tekuće proizvodnje tako sa stanovišta likvidnosti”, navodi direktor preduzeća Svetozar Mihajlović.

Zbog upitnog opstanka brojnih preduzeća, na ionako predugoj listi nezaposlenih na bijeljinskom birou za zapošljavanje moglo bi se naći veliki broj novih osoba.
– Smatram da će između 500 i 1.000 osoba u Bijeljini ostati bez posla, kaže Nebojša Andrić, predsjednik Sindikata radnika regije Bijeljina

Posljedice se već osjete na manjku prihoda u budžetu, po manjoj potrošnji, u sektoru prerađivačke industrije i brojnim drugim djelatnostima. “Sve to dovodi do smanjenja priliva u budžet i ima jednu negativnu reperkusiju na finansijske tokove u RS”, kaže Milorad Sofrenić, načelnik Odjeljenja za finansije Grada Bijeljina.
Kada privatni kapital dođe u vezu s vlašću kakva je naša, propast je neizbježna – tvrde analitičari.

“Pošto vlast nema granica, ona obično ugrozi taj privatni kapital, a mi smo u takvim okolnostima da taj privatni kapital nije u stanju da se distancira kada jednom uđe u jednu takvu ružnu vezu s politikom”, ističe ekonomski analitičar prof. dr. Aleksa Milojević.
Privrednici traže od nadležnih, koji su se – kako kažu – do sada držali po strani, da počnu hitno da reaguju, te im omoguće da dođu do svojih sredstava i spriječe dalju propast privrede.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari