Novac.ba | Homepage
Region: Najviše zarađuju Slovenci, najmanje Makedonci

Region: Najviše zarađuju Slovenci, najmanje Makedonci

0 Comments 🕔05.Aug 2015

Prosječne plate u regionu Balkana najviše su u Sloveniji, a najniže u Makedoniji i Srbiji, pokazuju najnoviji zvanični statistički podaci.

Prema Statističkom uredu Slovenije, prosječna plata u toj zemlji u maju je iznosila 1.008 evra, što je osjetno više u odnosu na druge zemlje regiona, prenose crnogorski mediji.

Poslije Slovenaca, najviše plate u regionu primaju Hrvati. Prosječna neto plata po zaposlenom za maj 2015. iznosila je 5.679 kuna, ili 749 evra.
Slijede Crnogorci i stanovnici Bosne i Hercegovine.

Zavod za statistiku Crne Gore, Monstat, saopštio je da je prosječna neto zarada u maju iznosila 481 evro, što je u odnosu na maj prošle godine rast od 0,2 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u posmatranom mjesecu vrijedila je 830 konvertibilnih maraka, ili 424 evra, što je nominalni pad za 1,6 odsto u odnosu na decembar 2014.

Od zemalja regiona, na začelju su Srbija i Makedonija gdje su prosječne plate nešto iznad 350 evra.

Republički zavod za statistiku Srbije (RZS) objavio je da je prosječna neto zarada u Srbiji u maju ove godine bila 43.964 dinara, odnosno 366 evra, i nominalno je bila manja 3,6 odsto, a realno 3,3 odsto od prosječne zarade isplaćene u aprilu.

Prema podacima Zavoda za statistiku Makedonije, prosječna neto plata u maju u toj zemlji iznosila je 22.071 denar (355 evra) i bila je 2,7 odsto veća od zarade u maju prošle godine.
Kako navode mediji u Crnoj Gori, plate na Balkanu dosta su niže u odnosu na zemlje Evropske unije, gdje prosječna mjesečna zarada često prelazi 2.000 evra.

Prema podacima francuskog Zavoda za socijalno osiguranje, prosječna mjesečna plata u Francuskoj u prošloj godini porasla je 1,5 odsto, na 2.474 evra, a najnovije statistike pokazuju da je prosječna plata u Austriji 2.114 evra.
Preuzeto sa: capital.ba

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari