Novac.ba | Homepage
Reprogrami i novi krediti za ugrožene

Reprogrami i novi krediti za ugrožene

0 Comments 🕔29.May 2014

BANJALUKA, Banke u Srpskoj omogućiće reprograme kredita sa grejs periodom, refinansiranje i nove kreditne linije sa minimalnom kamatom za klijente pogođene poplavama.

Direktor Nove banke Milan Radović rekao je da su konkretne mjere banaka iz RS juče dostavljene Ministarstvu finansija. Kada je u pitanju ova banka, Radović je istakao da će oni gdje bude potrebe uvesti grejs period za otplatu kredita i da će u tom grejs periodu kamata biti pet odsto.

– To je kamata od koje banka nema nikakvu zaradu. Imaćemo i kredite za refinansiranje, gdje ćemo omogućiti da se postojeći kredit refinansira i poveća iznos za onoliko koliko je potrebno za sanaciju preduzeća ili kuće – istakao je Radović i dodao da će i u tim slučajevima biti ponuđen grejs period do 12 ili 18 mjeseci, a kamata će u grejs periodu biti pet odsto.

Istakao je da to vrijedi i za fizička i za pravna lica.

– Takođe, tamo gdje banka ima štetu, ona će sama to snositi – naglasio je Radović.

Direktor NLB Razvojne banke Radovan Bajić kazao je da će banke individualno pristupiti svakom komitentu.

– Dogovorili smo se da ćemo svim firmama koje mogu da obnove proizvodnju omogućiti olakšice i to na način da onima koji mogu u kratkom roku da obnove proizvodnju povećamo iznos kredita koji već imaju, a onima koji mogu u dužem periodu da se osposobe biće odobren grejs period – istakao je Bajić.

Dodao je da će klijentima koji su imali relativno uredno servisiranje duga biti omogućen grejs period i smanjenje kamatne stope tamo gdje je to moguće.

– Biće analizirano dosadašnje stanje svakog pojedinačnog komintenta i stanje nakon poplava koje se može ili ne može sanirati. Naravno, treba imati u vidu i da banke moraju poslovati sa ciljem da ostvare pozitivan rezultat da bi i u budućem periodu mogle kreditirati stanovništvo i privredu RS – kazao je Bajić.

Međunarodna pomoć

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je ranije da obim štete u RS prevazilazi finansijske kapacitete bankarskog sektora RS i BiH i da će zbog toga biti potrebna i pomoć međunarodnih finansijskih institucija.

 

Preuzeto sa: Capital.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari