Novac.ba | Homepage
Roubini: Ograničen rizik nove recesije u svijetu nakon Brexita

Roubini: Ograničen rizik nove recesije u svijetu nakon Brexita

0 Comments 🕔29.Jun 2016

Rizik da svijet zahvati nova recesija i finansijska kriza nakon britanske referendumske odluke o odlasku iz Evropske unije ograničen je, zaključio je u utorak ugledni ekonomist i profesor na Univerzitetu u New Yorku Nouriel Roubini. Istaknuo je, međutim, kako ne očekuje da će to značiti da će se svijet tako skoro izvući iz stagnacije koju bilježe kako razvijene tako i ekonomije u razvoju.

“Osrednji rast nova je normala. Tradicionalna monetarna i fiskalna politika izgubila je svoju efikasnost u pokretanju anemične ekonomije, a strukturne reforme koči politika”, ocijenio je Roubini na okruglom stolu o globalnim ekonomskim izgledima, koju je upriličio Svjetski ekonomski forum (WEF).

Komentirajući Brexit, Roubini je upozorio na mogući globalni trend otpora globalizaciji budući da se plodovi ekonomskog rasta nisu proširili na sve segmente društva. “Na britanskom referendumu svjedočili smo podjeli na bogate i manje bogate, mlade i stare, kvalificirane i slabije kvalificirane. Takva je vrsta pritiska postala ozbiljna”, istaknuo je.

Radikalne stranke ne javljaju se samo u perifernim članicama EU-a, već i u zemljama osnivačicama, mišljenja je Roubini. Ako rast ne bude inkluzivan, politička negodovanja će se intenzivirati, upozorio je.

Što se tiče mogućnosti da američka centralna banka Fed podigne kamatne stope u drugoj polovini godine, Roubini drži da će ih Fed ipak zadržati na postojećim nivoima.
“S obzirom na aktualno okruženje obilježeno političkom neizvjesnošću i tržišnim oscilacijama, takvi uvjeti impliciraju jačanje američkog dolara. Podizanje kamatnih stopa potaknulo bi još veću aprecijaciju dolara koja je nepovoljna za američki izvoz”, pojasnio je Roubini.

 

Izvor: Indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari