Novac.ba | Homepage
RS: Većina firmi samo gomila dugove

RS: Većina firmi samo gomila dugove

0 Comments 🕔04.May 2015

Vlada Republike Srpske u postupku privatizacije kupila je 22 preduzeća, koja su poreske obveznike dosad koštala blizu 65 miliona KM, a osim nekoliko, većina ih danas ne radi i kao prije privatizacije gomilaju dugovanja.

“Očigledno je da se nije našao najbolji model za efikasno upravljanje i zato nema rezultata. Najbolji način je da država ne upravlja tim preduzećima, već privrednici, koji imaju konkretan plan i viziju razvoja za to preduzeće”, rekla je Dragica Ristić, direktor Privredne komore RS.

Inače, cilj kupovine preduzeća u stečaju bio je da se zadrži postojeći broj radnika, izvrši povrat sredstava iz stečajne mase u budžet, spriječi spekulativna licitacija, zadrži djelatnost i licence proizvođača te da se zaštiti interes lokalnih zajednica.

Plan Vlade RS bio je da se u ta preduzeća investira određeni novac kako bi se ona revitalizovala i napravila atraktivnim za prodaju strateškom partneru. Međutim, tehnološka zastarjelost opreme, nepovoljna starosna i kvalifikaciona struktura zaposlenih, nedostatak obrtnog kapitala, nekonkurentnost na tržištu doveli su do toga da danas samo njih nekoliko posluje.

“To je bila nepopularna mjera. Cilj je bio da se proizvodnja u tim preduzećima obnovi, ali to je bilo vrlo teško i mnoga su zapala u probleme. Vlada se odlučila da to tako ostane i vode se razgovori s onima koji su zainteresovani da ta preduzeća kupe”, rekao je nedavno Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, odgovarajući na pitanje poslanika o poslovanju preduzeća “Novi Mermer” iz Šekovića. Ovo preduzeće jedno je od rijetkih koje je kupila Vlada RS, a koje danas ima proizvodnju i izmiruje svoje obaveze.

Takođe, i preduzeća kao što su “Novi Elastik” iz Vlasenice, “Nova tvornica prečistača” iz Rogatice, Novi rudnik Miljevina i još neka danas imaju proizvodnju i u njima je zaposleno oko 250 radnika.

S druge strane, giganti koje je kupila Vlada RS, kao što su “Nova Borja” iz Teslića, “Nova Romanija” iz Sokoca, Drvna industrija Vlasenica, “Igrišta” AD i druga uopšte ne rade.
Samo radnicima “Nove Romanije” duguje se 11 plata plus obaveze prema dobavljačima, od kojih su najveće one prema JP “Šume RS”, i to oko dva miliona KM. Za ovo preduzeće odnedavno se zainteresovala italijanska komanija “L.A. Cost S.r.l” iz Peruđe, a prema najavama iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS uskoro se može očekivati i prodaja državnog kapitala.

Što se tiče “Nove Borje” iz Teslića, ovaj prijeratni gigant iznajmljen je nekolicini lokalnih drvoprerađivača, a kako nezvanično saznajemo, kirija za taj prostor nije plaćena već mjesecima.

“Ideja kao ideja, da se zaposle radnici u proizvodnim firmama koje imaju tržište, bila je više nego dobra. Nažalost, u taj posao se upetljala politika i na funkcije dovela ljude koji nisu dovoljno sposobni i kvalifikovani i bez tržišnog znanja da te kompanije izvedu iz situacija zbog kojih ih je i Vlada RS kupila. Kada dovedete nesposobne ljude ne možete očekivati da revitalizuju kompaniju, a to se desilo s većinom jer očigledno je bilo bolje zaposliti ljude s partijskim knjižicama, nego s iskustvom u toj branši”, rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ranije su rekli da su kupljene kompanije “Jadar”, “Vezionica” iz Zvornika, “Celpak” u Prijedoru, “Maglić Holding” iz Foče, te “Limko” iz Seklana, ali bez namjere da se nastave djelatnosti u njima.
Na prostoru ovih kompanija uglavnom su napravljene industrijske zone.

Cijene za koje su kupljena preduzeća
“Nova Romanija” Sokolac – 5,6 miliona KM (ne radi)
Rudnik Miljevina – 5 miliona KM (radi)
Igrište – 2,3 miliona KM (ne radi)
Tvornica prečistača – 3 miliona KM (radi)
Drvna industrija Vlasenica – 3,2 miliona KM (ne radi)
“Polimka” Rudo – 745.000 KM (ne radi)
“Novi Elastik” – 600.000 KM (radi)
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari