Novac.ba | Homepage
Ruski giganti u BiH: Gazprom i Sberbank bi mogle biti na meti sankcija SAD-a!

Ruski giganti u BiH: Gazprom i Sberbank bi mogle biti na meti sankcija SAD-a!

0 Comments 🕔08.May 2014

Ruske državne kompanije Gazprom i Sberbank koje posluju u Bosni i Hercegovini mogle bi se naći na meti sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog Ukrajine.

Naime, tokom rasprave u američkom Sentau o krizi u Ukrajini, predložena je lista moćnih ruskih kompanija koje bi, prema prijedlogu, trebale biti izložene ekonomskim sankcijama SAD i zapadnih sila.

Tu je ideju u svom svjedočenju pred Komitetom za vanjske poslove Senata SAD iznio David Kramer, predsjednik ugledne američke nevladine organizacije „Freedom House“, a čiji je osnivač Eleanor Roosevelt.

Kramer je naveo, govoreći na panelu na kojem je učestvovala i Victoria Nuland, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju, da se moraju usvojiti sankcije protiv ruskih banaka i državnih kompanija. Više sagovornika u debati pred Senatom je tražilo da SAD pojača sankcije i pritisak na Rusiju koja, kako smatraju, direktno djeluje u Ukrajini pomažući separatistima čije aktivnosti izazivaju sukobe i dovode zemlju na rub rata.

Na meti sankcija bi se osim Sberbanke i Gazproma trebale naći i Gazprombank, Vnesheconombank (VEB), Vneshtorgbank (VTB), Rosoboronexport, Transneft, Novatek i naftni gigant Rosneft.

Inače, Sberbank je od prošle godine ušla na tržište BiH, ali i cijelog regiona te već zauzela značajan dio tržišta. Ukoliko bi se našla pod sankcijama, to bi sigurno narušilo planove daljnjeg širenja koja u BiH ima skoro 400 uposlenih.

Također, ruska naftna kompanija Gazprom, prema određenim procjenama, možda i najveća kompanija u svijetu, već djeluje u BiH. Oni su putem srbijanske kompanije NIS, otkupivši posao OMV-a, ušli na tržište u BiH i već sada su vlasnici 27 bezinskih pumpi u BiH, a planiraju taj broj povećati na 40 do 2015. godine.

 

Izvor: http://www.6yka.com/

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari