Novac.ba | Homepage
Rusko tržište čeka voće iz RS

Rusko tržište čeka voće iz RS

0 Comments 🕔22.Sep 2015

Proizvođači voća iz RS ove godine nastavljaju izvoz svojih proizvoda na tržište Rusije, gdje bi, prema planovima, trebalo da bude plasirana većina ovogodišnjeg roda jabuke.

Domaći voćari ističu da će ove godine imati kvalitetan rod voća, prije svega jabuke, koja će pored domaćeg tržišta biti otpremljena za sigurnog kupca u Rusiji, gdje postoji tražnja za ovim proizvodima.

Naime, važno je napomenuti da je samo u prvih pet mjeseci ove godine iz BiH u Rusiju izvezeno jabuka u vrijednosti od 6.067.638 KM, a krušaka 4.087.029 KM, što predstavlja ogroman rast u odnosu na godinu dana ranije, a što je upravo posljedica sankcija koje su međusobno uvele Evropska unija i Rusija.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da plasman voća ide preko novoosnovane voćarske kooperative, te da su određene količine ranih sorti voća već plasirane za domaće i rusko tržište.

“Za sada je izvezen jedan dio kruške i rane sorte jabuke, a berba jabuka još nije počela, pa očekujemo da će biti od 26. septembra. Kooperativa je dogovorila da određene količine budu uskladištene u hladnjačama u Trebovljanima, Gradišci i Kozarskoj Dubici i da to ide za proljećnu prodaju”, rekao je Dojčinović i dodao da je jedan dio voća već ugovoren za rusko tržište, ali i za domaće tržne centre.

Prema njegovim riječima, voćari očekuju da će ove godine imati solidniju prodaju, pošto su se organizovali, a i rod je dosta kvalitetan. U prilog domaćim voćarima, kako je rekao Dojčinović, ide i to što nigdje u Evropi nije ostalo stare jabuke na zalihama, i sve su im hladnjače prazne, što znači da će voćari iz RS u naredne dvije godine imati komotniju prodaju.

On nije mogao reći koje količine voća će biti izvezene u Rusiju, ali je istakao da će veći dio jabuke biti izvezen nego što će biti plasiran na domaće tržište.
“Kupci iz Rusije su sigurni, prošle godine smo radili s njima, trebalo nam je dosta vremena da to tržište osvojimo. Nama su u prilog išle i sankcije EU Rusiji i obrnuto. Zahvaljujući tome, izvozimo iz prve ruke, bez posrednika i bolja je cijena”, kazao je Dojčinović i dodao da za sada nema slučajeva reeksporta. Ipak, kazao je da će vjerovatno biti takvih slučajeva, ali će nastojati svim snagama da to spriječe.

“Ne bi bilo dobro da ide reeksport, jer bi to bilo pogubno po nas i izgubili bismo povjerenje ruskog tržišta, pa se moramo pridržavati uputstava koja nam predlažu”, kazao je Dojčinović, dodajući da voće za Rusiju biva plasirano kopnenim putem, te da su ruski kamioni gotovo svakodnevno u RS.

Nikola Vukelić, vlasnik preduzeća “Agroimpex”, koji ima najveće zasade voća na području RS, rekao je da će dobar dio jabuke biti plasiran na rusko tržište, gdje imaju sigurnog kupca, ali i dobre uslove. Prema njegovim riječima, najveća potražnja za voćem će biti od novembra ove godine. Ipak, Vukelić je napomenuo da voćari u RS još osjećaju posljedice štete od vremenskih nepogoda, te da još na proizvodimo dovoljno voća za domaće tržište.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari