Novac.ba | Homepage
Sarajevo-osiguranje prošlo kroz fazu restrukturiranja

Sarajevo-osiguranje prošlo kroz fazu restrukturiranja

0 Comments 🕔31.Aug 2016

Sarajevo-osiguranje je u proteklih tri mjeseca, po nalogu Agencije za nadzor osiguranja i uz asistenciju Vlade FBiH, prošlo kroz proces organizacionog restrukturiranja koji je rezultirao smanjenjem broja podružnica, smanjenjem broja uposlenika kroz proces prirodnog odliva te smanjivanjem svih troškova koji su stavljeni pod strogu kontrolu.

– Dosadašnji potezi novog menadžmenta rezultirali su stabiliziranjem i konsolidacijom kompanije, a u prvih sedam mjeseci 2016. godine ostvareno je 32,25 miliona KM premijskog prihoda – navodi se u saopćenju Sarajevo-osiguranja.

Što se tiča odnosa prema klijentima i osiguranicima, kako se dodaje, Sarajevo-osiguranje im svake godine u prosjeku isplati oko 30 miliona KM odšteta. U toku je isplata štete nastale na objektu i imovini općine Centar Sarajevo tokom protesta 2014 u visini dva miliona KM , a isplaćene su i brojne štete nastale kao posljedica katastrofalnih poplava iste godine.

Sarajevo-osiguranje je dosad isplatilo više od 60 miliona KM prijeratnih šteta. Najveći dio tih predratnih šteta isplaćen je iz tekućeg poslovanja Sarajevo-osiguranja.

Prema izvještajima o poslovanju, Sarajevo-osiguranje svih proteklih godina poslovalo je pozitivno, ostvarivalo dobit i te su izvještaje usvajale skupštine dioničara, gdje je Vlada F BiH najveći pojedinačni dioničar sa 45,48 posto kapitala.

– Sarajevo-osiguranje svake godine plati oko pet miliona KM na ime poreza i doprinosa i redovno izmiruje sve svoje obaveze, a djeluje na tržištu koje je regulirano po strogim kriterijima Agencije za nadzor osiguranja F BiH. Pri tom zapošljavamo oko 450 radnika i dugogodišnji smo garant stabilnosti na tržištu osiguranja o čemu svjedoči i podatak o 14,5 miliona KM depozita u komercijalnim bankama, nekretninama u vlasništvu u vrijednosti od oko 50 miliona KM, suvlasništvu u Bosna Reosiguranju sa 12 posto, te većinskom vlasništvu u dva privredna društva koja posjeduju osam stanica tehničkog pregleda vozila – navode iz ove kompanije.

 

Izvor: Indikator.ba

Povezani članci

Nova tri osiguravatelja agresivna u borbi za pozicije na bh. tržištu

Nova tri osiguravatelja agresivna u borbi za pozicije na bh. tržištu 0

Tri nova osiguravajuća društva u Bosni i Hercegovini, osnovana u ovoj godini, zauzimaju svoje pozicije

Dragan Šumatić novi direktor Atos osiguranja

Dragan Šumatić novi direktor Atos osiguranja 0

Dragan Šumatić, diplomirani ekonomista iz Doboja, imenovan je za generalnog direktora Atos osiguranja (nekadašnje Bobar

Tržište osiguranja RS poraslo za 11 odsto

Tržište osiguranja RS poraslo za 11 odsto 0

BANJALUKA, Tržište osiguranja Republike Srpske zabilježilo je rast u prvih sedam mjeseci ove godine od

Komentari