Novac.ba | Homepage
Saxo Bank: Grčke dionice glavna prilika za ulaganje

Saxo Bank: Grčke dionice glavna prilika za ulaganje

0 Comments 🕔23.Jun 2015

Nedavni rast prinosa na evropske obveznice i jačanje evra povećali su zabrinutost ulagača u dionice i podsjetili ih da se na tržištu s vremena na vrijeme dogodi korekcija, kao što se DAX indeks spustio za deset posto u jednom mjesecu, ali i bez obzira na to mnoga tržišta u Evropi zabilježila su rast od 15 posto.

U tom kontekstu ulagači se pitaju jesu li evropske dionice ostvarile najbolje rezultate za ovu godinu i je li vrijeme za smanjivanje rizika. Ipak, Simon Fasdal, rukovodilac trgovine obveznicama u Saxo Banci, vjeruje da će evropsko ulagačko okruženje sve do kraja ove godine ipak ostati netaknuto.

Ulagači i tržište trenutno su pod uticajem moguće Fedove politike za rast kamatnih stopa u SAD-u i s druge strane potpunog nedostatka uticaja politike Evropske centralne banke (ECB) i programa otkupa obveznica (QE program). Upravo je aktivnost ECB-a pozadina za rast prinosa na njemačke desetogodišnje obveznice s nule na jedan posto. To je svakako vrlo snažan pomak na tržištu, u širem kontekstu, ali većina je zapravo bila iznenađena samom brzinom rasta, smatraju u Saxo Banci.

– Snažan evro zapravo najviše pritišće evropske dionice, a to je upravo razlog za QE program koji treba unaprijediti ekonomiju (i dionice) sa slabijom valutom. Jasno je stoga da visoki obveznički prinosi i jak evro predstavljaju negativne faktore za evropske dionice – ističe S. Fasdal i pojašnjava da fundamentalni pokazatelji daju sliku oporavka s poboljšanjem ekonomskog sentimenta, a od juna i ponovno rastu na iznenađenje tržišta.

Ukupno gledajući, prinosi rastu na pozitivnom valu i pokazuju da ćemo u određenom trenutku ipak vidjeti rast evropske privrede koji je samoodrživ.
Pokretač daljeg poboljšanja biće niske cijene nafte kojima je očito potrebno više vremena za konkretan uticaj na evropsku i globalnu ekonomiju, ali i reaktivacija ECB-a, smatraju u danskoj investicijskoj banci. Smjer QE programa može djelovati samo ako nije reverzibilan, što bi značilo da ECB treba poticati mogućnosti QE-a i to uglavnom uticajem na tržište obveznica kao katalizatorom za slabiji evro i moguće jačanje dionica.

Analitičari i ulagači mogu biti zabrinuti hoće li to dovesti do prejakog stimulansa na tržištu, ali iako se slaže s mogućim opasnostima, Fasdal podsjeća da smo prije šest mjeseci, na koncu bez razloga, strahovali od snažne deprecijacije u evrozoni na osnovu scenarija koji se dogodio u Japanu. Evropske dionice do kraja 2015. mogle bi stoga nastaviti svoju pozitivnu putanju.

Situacija u Grčkoj naravno da se reflektuje i na tržište dionica i iako je grčko tržište dionica krenulo s pozitivnim kretanjima početkom ove godine, ali ipak većinom neuspjelo, važno je istaknuti da je ASE indeks Atinske berze sada na nivou polovine vrijednosti koju je zabilježio prije evropske krize, prije 2011. godine. Špansko i portugalsko tržište uhvatilo je čvrsto tlo, pa je portugalski PSI blizu nivoa s početka 2011., dok je trgovanje u Španjolskoj šest posto više.

S takvim jasnim pokazateljima, čini se da postoji značajan potencijal za rast, naročito ako grčke dionice s vremenom zatvore nastalu ‘rupu’. Za to su svakako potrebni dogovor za problem duga i naravno reforme javnog sektora, smatra Fasdal i ističe da je jedan nužni preduslov već ispunjen – konkurentnost privatnog sektora u Grčkoj oporavila se posljednjih godina radi snažnog, ali očito nužnog, razduživanja uoči krize. S pretpostavkom provođenja nužnih reformi, grčke dionice mogle bi biti jedne od najboljih srednjih i dugoročnih mogućnosti za ulaganja, zaključuje glavni stručnjak za dionice u danskoj investicijskoj banci.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari