Novac.ba | Homepage
Sberbank daje kredit Agrokoru od 600 miliona eura

Sberbank daje kredit Agrokoru od 600 miliona eura

0 Comments 🕔11.Apr 2014

Koncern Agrokor će od ruske banke Sberbank dobiti sindicirani zajam u iznosu od 600 miliona eura, objavili su Agrokor i Sberbank tokom današnjeg svečanog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o saradnji.

Sporazum su u Moskvi potpisali predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe Herman Gref i predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić, koji je istaknuo da je to potvrda vrijednosti Agrokorovih operacija, kao i vizije i strategije tog koncerna.

Memorandum o razumijevanju, zajedno s objavljenim zajmom od 600 miliona eura, podržat će Agrokor koncern u refinansiranju postojećih finansijskih obveza i daljnjem razvoju kompanije. Zajam je Agrokoru odobren na period od sedam godina, a potpisnici nisu htjeli reći uz koju kamatu, već samo da se radi o znatno povoljnim uvjetima.

Todorić je tek kratko kazao kako je zadovoljan jer su dobiveni uslovi izuzetno povoljni.

“Danas smo u glavnom uredu jedne od najmoćnijih banaka na svijetu. Sve to govori da je Agrokor od najvećih dobio povjerenje. Sigurni smo da je to zbog naših rezultata, to je povjerenje u našu viziju i strategiju”, kazao je Todorić.

U vezi širenja saradnje sa Sberbankom, rekao je da se razgovaralo o nizu proizvoda, npr. poljoprivrednih proizvoda, sladoleda, mineralnih voda i dr., koji imaju potencijala za rusko tržište, u čemu bi Sberbanka poduprla Agrokor.

Na upit o postupku preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca Mercator, Todorić je kazao je da taj projekt u toku i da ga ne želi komentarisati. Napominje tek da dobro napreduje i da se nada pozitivnom ishodu.

Kreditom odobrenim Agrokoru, u kojem Sberbank of Russia sudjeluje s 500 miliona eura, a Sberbank Europe sa 100 miliona eura, Sberbanka povećava svoju aktivnost srednjoj i istočnoj Europe, rečeno je na svečanosti.

Transakcija označava i nastavak dugoročnog strateškog partnerstva između Sberbanke i Agrokora s ciljem poboljšanja usluga u maloprodajnom sektoru u regiji. To će, kako je istaknuto, obuhvatati započinjanje zajedničkih programa za bolje pokrivanje finansijskih potreba klijenata putem inovacija, novih proizvoda i usluga, uključujući digitalna rješenja za unapređenje bankovnih i iskustava kupovanja.

Sberbank je predana širenju svoje prisutnosti dalje u regiju središnje i istočne Evrope u okviru svoje međunarodne strategije. Ova transakcija, koja je jedna od najvećih dosadašnjih korporativnih transakcija za Sberbank Europe, pokazuje namjeru grupacije da pruži inovativna rješenja u finansiranju svojih korporativnih klijenata, rekao je predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe Herman Gref.

 

Izvor: Indikator.ba

Povezani članci

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM 0

BANJALUKA, Addiko Bank Banja Luka pokrenula je novu kampanju Blic gotovinskih kredita sa iznosom do

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke 0

Tuzla je od danas bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke koja se nalazi u

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta 0

SARAJEVO,  Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprijeđena

Komentari