Novac.ba | Homepage
Siemens: Kvartalna dobit pala za četvrtinu

Siemens: Kvartalna dobit pala za četvrtinu

0 Comments 🕔27.Jan 2015

Njemački inženjerski gigant Siemens izvijestio je u utorak o 25-postotnom smanjenju tromjesečne neto dobiti, potvrdivši istovremeno godišnje prognoze uprkos očekivanim geopolitičkim napetostima.

Iz Siemensa su izvijestili da im je neto dobit u prvom fiskalnom tromjesečju iznosila 1,1 milijardu eura, što znači da je smanjena 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi su pali tri posto, na 17,4 milijarde eura.
Siemensova fiskalna godina počinje 1. oktobra.

Industrijski odjel zabilježio je četiri posto manju dobit, od 1,82 milijarde eura. Pri tome se posebno izdvaja 39-postotno smanjenje dobiti u poslovanju s opremom za energetske sisteme, zbog pada cijena turbina. Pala je i dobit odjela opreme za zdravstvo, za 13 posto, zbog slabih narudžbi iz Azije.

Ukupna vrijednost novih narudžbi u promatranom razdoblju pala je 13 posto, na 18 milijardi eura.
Siemens spada među najveće njemačke kompanije po tržišnoj vrijednosti, a proizvodi široku lepezu proizvoda, od vozova do turbina. Nedavno su pokrenuli novi plan preustrojavanja, u sklopu kojeg bi se kompanija trebala fokusirati na elektrifikaciju, automatizaciju i digitalizaciju i prodati dijelove poslovanja više orijentisane na potrošače, tumači Reuters.

Početkom sedmice najavljene su promjene u upravi pa bi tako šef odjela za poslovanje s energetskim sistemima Roland Fischer trebao, na vlastiti zahtjev, otići iz kompanije do kraja januara, a imenovan je i novi tim za poslovanje s opremom za zdravstvo.
Uprkos slabijim rezultatima na početku fiskalne godine u Siemensu su potvrdili godišnje prognoze, i pored složenog privrednog okruženja, povezanog, između ostalog, i s geopolitičkim napetostima.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari