Novac.ba | Homepage
Signali sa tržišta nisu više ono što su nekad bili

Signali sa tržišta nisu više ono što su nekad bili

0 Comments 🕔19.Aug 2016

Finansijska tržišta više nisu samo barometar, već mogu da izazovu i oluju. Investitori su postali pasivni, a ni centralne banke nisu ništa bolje.

Ovo se dešava iz dva razloga: Aktivni investitori su prešli na autopilot upravljanje, a ekonomski regulatori umesto vođa postaju sledbenici. Zbog toga se izmenila uloga finansijskog tržišta i kreirale nove nesigurnosti u ekonomiji, piše za Bloomberg portfolio menadžer Conor Sen.

Odluka investitora da se prebace sa aktivnog na pasivno investiranje tokom poslednjih nekoliko godina je potpuno razumljivo. Visoke provizije aktivno vođenih proizvoda kao što su investicioni fondovi postale su manje privlačne kada su se pojavili jeftini proizvodi kao što su ETF-ovi.

Na isti način su u poslednjih nekoliko godina hedž fondovi postali manje atraktivni. Niski povraćaji i nedostatak volatilnosti smanjili su privlačnost ovih fondova koji naplaćuju visoke provizije. Sedmogodišnji rast cena akcija i obveznica na svetskim tržištima smanjio je vrednost portfolija hedž fondova. A ožiljci dot-com kraha i finansijske krize 2008 kreirali su trajno nepoverenje na Wall Streetu.

Mnogi investitori poželeli su da smanje komunikaciju sa industrijom – “samo kupi ETF i to je to”.

Razumevanje ekonomije

Ista kriza poverenja na Wall Streetu izazvala je nepoverenje zvaničnika Fed-a u ekonomske modele i pogled na svet.

Zvaničnici fundamentalno dovode u pitanje svoje okvire razumevanja ekonomije.

Foto: valuebin.files.wordpress.com

Poslednjih meseci, predsednica odbora Fed-a Janet Yellen je izazvala sumnju u poveznost snažnog tržišta rada i inflacije. Nedavna Fed-ova studija uočila je mimoilaženje između očekivane i stvarne inflacije u poslednjih 20 godina. Savezni komitet za otvoreno tržište (FOMC) sastao se samo mesec dana pre bankrota Lehman Brothersa 2008, beležeći očekivanja za povećanu inflaciju. To se nije dogodilo.

Koje su posledice toga što investitori odustaju od aktivnog vođenja i centralna banka gubi poverenje u svoje modele?

Odustajanje od jednog sistema verovanja znači prelazak na drugi, svesno ili nesvesno, piše Conor Sen.

Predsednik Fed-a James Bullard je u govoru 30. juna kazao da rezultate makroekonomije posmatra iz ugla režima – različiti režimi zahtevaju drugačije monetarne politike. Ali je primetio i da se promene režima ne mogu predvideti. Ako ne može da predvidi režim, Fed se od modela okreće ka realnim ekonomskim podacima i cenama na finansijskim tržištima. Ova promena ima veliki uticaj na tržišta i ekonomiju. Uzročnost se smenjuje, ekonomija i donosioci odluka reaguju na promene na tržištu, umesto da tržišta odgovaraju na promene u ekonomiji i odluke zvaničnika.

Prepuštajući se mudrosti finansijskih tržišta

Ko upravlja ovim brodom?

Finansijska tržišta bi trebala da budu rezultat kolektivnih odluka svih učesnika na tržištu. Ako su kupci finansijske imovine više motivisani od prodavaca, cene će skakati do uspostavljanja nove ravnoteže. Ali čak i ako su tržišta postala uticajnija, ona oslikavaju inpute iz manjeg broja izvora. Signali sa tržišta više ne prenose široki konsenzus između kupaca i prodavaca.

Pasivni investitori prihvataju tržišnu cenu, bez obzira odakle ta cena potiče. Glavni kupac ili prodavac individualnih akcija postaju korporacije, koje odlučuju da li da izvrše otkup akcija ili da izdaju nove. Tržištima sa fiksnim prihodima dominiraju novčani tokovi fondova, bilo iz stranih centralnih banaka koje kupuju obveznice ili penzionih fondova koji traže stabilnost. Prepuštajući se mudrosti tržišta, Fed u suštini prepušta monetarnu politiku u ruke nekoliko moćnih igrača.

Kada američku ekonomiju zadesi sledeća oluja, nekada samouvereni investitori će se zapitati: Ko upravlja ovim brodom?

 

Izvor: Gdeinvestirati.rs

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari