Novac.ba | Homepage
Šojble potopio sve nade Grčke

Šojble potopio sve nade Grčke

0 Comments 🕔05.Feb 2015

Ministri finansija Grčke i Njemačke nisu danas uspjeli da se saglase čak ni u tome da nisu saglasni po pitanju restrukturiranja grčkog javnog duga i otpisa duga.

Ministar finansija Njemačke Volfgang Šojble je nakon razgovora sa grčkim kolegom u Berlinu izjavio da njih dvojica imaju različite stavove, ali da su saglasni da se ne slažu u tome da je trenutno pravo vrijeme za otpis dijela grčkog duga, prenosi Rojters.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis je, međutim, naveo da se “nisu saglasili čak ni u tome da se ne slažu”, dodajući da nisu razgovarali o rokovima za otplatu grčkog duga niti o eventualnom smanjenju duga, već samo o prijedlogu programa za premošćavanje koji bi trajao do maja.

“Nisam mogao da sakrijem sumnju u to da neke od predloženih mjera ne idu u odgovarajućem pravcu”, rekao je Šojble, koji je Atini ponudio pomoć u jačanju poreskog sistema, navodeći da su neke od mjera nove grčke vlade koje idu u dobrom smjeru oporezivanje bogatih i borba sa korupcijom.
Varufakis je poručio da će Grčka učiniti sve što je u njenoj moći da izbjegne opasnost i da ne bankrotira, dodajući da je uvjeren da će Atina i njeni partneri postići rješenje da bankrotstvo Grčke više ne bude tema o kojoj se govori.

Grčki ministar navodi da je vladi u Atini potreban program za premošćavanje do kraja maja, da bi se obezbijedilo vrijeme za pregovore o novom sporazumu sa Evropskom centralnom bankom (ECB), EU i Međunarodnim monetarnim fondom.

Kamatne stope na grčke 10-godišnje obveznice su jutros porasle iznad psihološke granice od deset odsto, dok su glavni indeksi Atinske berze izgubili preko devet odsto vrijednosti, nakon što je ECB odbila da prihvati grčke obveznice kao garancije za pozajmice komercijalnim bankama.

Grčke banke i dalje mogu doći do sredstava preko evropskog programa Hitna pomoć za likvidnost (ELA), kojim rukovodi grčka centralna banka, ali po znatno višim troškovima po banke. Kamatna stopa na pozajmice iz tog programa iznosi 1,55 odsto u poređenju sa 0,05 na redovono finansiranje ECB.
Preuzeto sa: b92.net

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari