Novac.ba | Homepage
Soroš se kladi na krah indeksa S & P500

Soroš se kladi na krah indeksa S & P500

0 Comments 🕔17.Aug 2016

NJUJORK – Američki milijarderski investitor DŽordž Soroš, koji je do slave i bogatsva došao kladeći se protiv funte 1992. godine, izvukao je  poslednjeg keca iz rukava udvostručivši svoju opkladu na krah indeksa NJujorške berze S & P500, piše Volstrit DŽornal.

Ovaj 86-godišnji mađarski izbeglica objavio je da je do 30. juna povećao ulog protiv glavnog indeksa S & P500, koji obuhvata akcije 500 najvećih američkih kompanija, stavljajući na prodajnu opciju (put option) 4,0 miliona akcija svog Fonda sa prvobitnih 2,1 miliona akcija.

Takozvana “put opcija” daje investitoru (kupcu opcije) pravo, ali ne i obavezu, da proda te akcije u budućnosti po utvrđenoj ceni u određenom roku. To znači da će Soroš debelo profitirati ukolilko indeks S & P 500 “kolabira”, navodi Volstrit DŽornal.

U međuvremenu, Sorošev fond je takođe oštro smanjio svoje pozicije u zlatu, rasprodajući većinu akcija koje je u poslednjem kvartalu kupio u kompaniji “Barik Gold”, najvećem svetskom proizvođaču zlata, i drastično je srezao svoje pozicije u zlatnom ETF fondu koji je osnovao Svetski savet za zlato.

Milijarder je juče takođe objavio da je nastavio da “povlači” svoju izloženost prema Kini, koju je označio kao epicentar sledeće finansijske oluje, rasprodajući svoje pozicije u “Šlumbergeru”, najvećoj svetskoj kompaniji po tržišnoj vrednosti koja pruža usluge naftnom sektoru, piše Volstrit DŽornal.

Izvor: Tanjug.rs

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari