Novac.ba | Homepage
Spajanje Bor banke i Privredne banke Sarajevo 8. juna

Spajanje Bor banke i Privredne banke Sarajevo 8. juna

0 Comments 🕔03.Jun 2016

Privredna banka Sarajevo (PBS) najvjerovatnije će biti pripojena Bor banci 8. juna kada bude održana skupština dioničara Bor banke. Ovo je za “Faktor” potvrdio predsjednik Uprave Bor Banke Hamid Pršeš i dodao da sve pripreme teku veoma dobro. Cilj spajanja dvije banke je stvaranje snažne domaće banke koja bi trebalo da izdrži sve veće pritiske regulatora, ali i strane konkurencije.

Hamid Pršeš je za “Faktor” rekao da su na projektu angažirane tri revizorske kuće: “Revic” iz Sarajeva, “Deloitte” Zagreb i “Deloitte” Sarajevo.

– Svi elaborati su završeni. Sa Agencijom za bankarstvo FBiH vrlo intezivno održavamo sastanke i očekujemo da ćemo do 8. juna, kada bude održana skupština dioničara, dobiti saglasnost dioničara za spajanjem dvije banke – rekao je sagovornik “Faktora”.

Pojasnio je da se ovdje ne radi o klasičnoj akviziciji putem berze, već se dešava statusna promjena, tako što će se PBS pripojiti Bor banci sa prijenosom cijele svoje imovine i obaveza, bez provođenja postupka likvidacije, a Bor banka će preuzeti prava i obaveze PBS-a.

Ime Privredna banka Sarajevo će biti zadržano, jer se “ipak radi o tradiciji koja traje”. Novonastali kapital biće veći od 56 mil KM, rekao je Pršeš, što bi trebalo da ih svrsta u rang banaka srednje veličine. Predsjednik Uprave Bor banke za “Faktor” je rekao da im je cilj dostići 5% udjela na tržištu.

 

Izvor: indikator.ba

Povezani članci

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM 0

BANJALUKA, Addiko Bank Banja Luka pokrenula je novu kampanju Blic gotovinskih kredita sa iznosom do

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke 0

Tuzla je od danas bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke koja se nalazi u

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta 0

SARAJEVO,  Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprijeđena

Komentari