Novac.ba | Homepage
Sparkasse banka u 2015. godini povećala dobit

Sparkasse banka u 2015. godini povećala dobit

0 Comments 🕔28.Apr 2016

SARAJEVO – Sparkasse banka u prošloj godini ostvarila je 14,5 miliona maraka dobiti, što je više nego godinu ranije, rekao je juče Sanel Kusturica, generalni direktor ove banke.

“Dobit se reinvestira, dakle ostaje u kapitalu banke pa je došlo i do rasta kapitala, za više od 11 odsto”, dodao je Kustutrica. Inače, u poslovanju banke u prošloj godini zabilježen je rast kredita za 5,5 odsto, kao i depozita, odnosno štednje za više od 20 odsto, dok je plasirano 516 miliona maraka kredita.

“Naš najveći rast desio se upravo u segmentu malih i srednjih preduzeća, gdje smo rasli za oko šest odsto”, rekao je Nedim Alihodžić, izvršni direktor ove banke, dodavši da su najviše kreditirani trgovina, građevinarstvo i proizvodne djelatnosti. Govoreći o lošim, odnosno nekvalitetnim kreditima, Amir Softić, izvršni direktor Sparkasse banke, rekao je da je u BiH zabilježen mali pad, te da u RS ovi krediti dolaze dominantno iz poljoprivrdnog sektora, a u FBiH je to građevinarstvo.

“Udio nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima naše banke je ispod 10 odsto, dok je na nivou bankarskog sektora 13,7 odsto”, rekao je Softić.

Osvrnuvši se na makroekonomiju, Kusturica je rekao da smo kao država imali rast BDP-a od 2,5 odsto, po čemu smo i jedni od najboljih u regionu, te da je kao rezultat toga, rast kreditnih akivnosti banaka, bio oko tri odsto. Rekao je i da se kao banka, najvećim dijelom žele fokusirati na kredite u privredi, jer se tu otvaraju radna mjesta.

Izvor: nezavisne.com

Povezani članci

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM 0

BANJALUKA, Addiko Bank Banja Luka pokrenula je novu kampanju Blic gotovinskih kredita sa iznosom do

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke 0

Tuzla je od danas bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke koja se nalazi u

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta 0

SARAJEVO,  Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprijeđena

Komentari