Novac.ba | Homepage
Srbi za režije rade 68, a Finci 5 sati

Srbi za režije rade 68, a Finci 5 sati

0 Comments 🕔04.May 2015

Računi napune poštansko sanduče očas posla, a potrebno je mnogo rada da bismo ih platili. Da bi podmirio izdatke za komunalije građanin Srbije radi 68 sati.

Nedavno istraživanje je pokazalo da su među evropskim zemljama, režije najskuplje u Sloveniji, koje ih mjesečno koštaju 213 evra. I u Hrvatskoj su paprene i iznose 208 evra. U Srbiji prosječni trošak za komunalije je 150 evra.

Ali, kada uporedimo njihove izdatke sa prosječnim zaradama, međutim, Srbija ozbiljno prednjači. Računi u Srbiji uzmu više od 40 odsto prosječnih plata, Hrvatima je taj izdatak 23 odsto, a Slovencima oduzme tek 20 odsto mjesečnih zarada.

Da bi podmirio svoje račune žitelji Hrvatske rade 38 sati, stanovnici Dežele 32 sata, a građanin Srbije više nego duplo – 68 sati. A, poređenje sa žiteljom Helsinkija, koji radi tek pet sati da bi platio režije, poražavajuće je za sve u okruženju.

Većini zaposlenih u Srbiji, međutim, potrebno je mnogo više radnih sati da bi platili svoje komunalne troškove, jer tek trećina dostigne prosjek plata, koji je prema posljednjoj računici u Srbiji iznosio 43.000 dinara.

Tako je najvećem broju radnika potrebno i više od prosječnih 41 odsto za režije. Taj mjesečni trošak u Srbiji prosječno iznosi ukupno 18.000 dinara, što je prema trenutnom kursu iz mjenjačnica oko 150 evra. Na uplatnicama za grijanje, vodu, odnošenje smeća mjesečno stigne prosječno 8.000 dinara, struja se prosječno plaća 4.000, fiksni telefon 1.500, a mobilni 2.000 dinara. Na to treba dodati i prosjek za kablovsku i internet od 2.500 dinara.
“Sa svojom platom uklapam se u neki prosek, ali to nije neka uteha. Plaćam prvo ono bez čega se ne može – struju i gas. Često mi isključuju i internet i telefon, ali to nije od životne važnosti. Kada morate da platite i kredit za stan, ništa vam ne ostaje. Bukvalno ništa. Jedna plata ode na kredite i režije, a druga na hranu”, kaže Marijan P. iz Novog Sada.

Vera Vida, predsjednica Centra za potrošače Srbije, kaže da su potrošači u Srbiji svake godine sve siromašniji.

“Ono što se pomera samo su cene, pre svega poskupljenje stanarine, grejanja, a i sada imamo najavu rasta cena struje”, kaže Vida.

“Nikako ne možemo da se poredimo sa zemljama koje su u EU, jer su njihove plate mnogo više nego što su u Srbiji. Priče da recimo plaćamo najjeftiniju struju u regionu slaba je uteha građanima. Cene meri to koliko mi od naših plata možemo da kupimo. Koliko kilovata može da podmiri nečija plata? Ako ćemo u EU, država mora da omogući građanima pristojan i normalan život koji imaju potrošači u EU, gde će na hranu i režije odlaziti trećina primanja, a ne kao sada u Srbiji gotovo cela plata”, objašnjava ona.

U Mreži za poslovnu saradnju smatraju da su komunalne usluge u Srbiji skupe za građanina sa prosječnom platom, a da je to sve posljedica monopolskog položaja pojedinih republičkih javnih i lokalnih javno-komunalnih preduzeća.

“Država i lokalne samouprave se bespotrebno mešaju u čitav niz usluga koje u drugim zemljama EU obavljaju isključivo privatne firme”, kaže Dragoljub Rajić, konsultant u Mreži.

“Posledica takvog pristupa je da ta preduzeća imaju ogroman broj zaposlenih, a onda građani plaćaju skupe usluge da bi se iz tog priliva obezbedile njihove plate. U značajnom broju javno-komunalnih preduzeća u Beogradu plate su dvostruko veće od republičkog proseka, čak i posle smanjenja od 10 odsto”, ističe Rajić.
Izvor: b92.net

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari