Novac.ba | Homepage
Srbija: Flert socijalizma i kapitalizma

Srbija: Flert socijalizma i kapitalizma

0 Comments 🕔02.Feb 2015

Pita tužilac pljačkaša zašto je opljačkao banku, a on odgovara – ona je prva počela.

Ovaj vic, međutim, možda najbolje govori o stavovima pobednika grčkih parlamentarnih izbora levičarskoj partiji Sirizi kojima se očigledno ne dopadaju banke.

U 40 eksplicitnih tačaka, koje podrazumevaju plan za nacionalnu i ekonomsku obnovu Grčke, našli su se i predlozi, između ostalih, o nacionalizaciji banaka i pomoći dužnicima. Da se za privatne dugove, koji premašuju trećinu raspoloživih primanja građana, uvede moratorijum – što znači da se odloži njihovo plaćanje, piše Politika.

Ovdašnji dužnici, pogotovo oni koje je ojadio valutni cunami švajcarskog franka, s pažnjom prate kako druge države rešavaju problem zaduženosti svojih građana. Hrvatska je fiksirala vrednost franka na godinu dana, Mađarska je prebacila zajmove u švajcarcima u domaću valutu o trošku države i banaka, a sada eto i grčkog modela za popuštanje dužničke omče. Nema sumnja da je u pozadini svih ovih mera i politika, odnosno borba za glasače.

Život, a i grčki poverioci oličeni najviše u najvećim zemljama Evropske unije, pokazaće šta će ostati od Sirizinih predloga. Istini za volju, ni nama nije u poslednjih petnaestak godina, od petooktobarskih promena, manjkalo flertova između kapitalizma i socijalizma. Iako smo deklarativno izabrali kapitalizam, banke su u toj igri reči bile dežurni krivac. Da su zelenaši bila je najčešća odrednica kojom su ih korili političari, privrednici i građani.

Tako je Ivica Dačić, lider ovdašnjih socijalista, u julu 2012, kada je bio tek mandatar nove vlade, optužio banke za antisocijalnu politiku nazvavši ih najvećim neprijateljima naroda. Potom ih je pozvao na razgovor o izgradnji ekonomskog i finansijskog sistema i uključivanje u socijalni dijalog.

S druge strane aktuelni premijer Aleksandar Vučić koliko je poznato nije se klizao po tom terenu. Štaviše u svojim izjavama bio je eksplicitan da mi sada živimo u kapitalizmu, a ne u socijalizmu. Govoreći o prodaji „Telekoma” upitao je nedavno da li mi živimo u kapitalizmu ili bi neko da nas vrati u samoupravni socijalizam.

Ni ovdašnjim najvećim kapitalistima, pa čak i onima koji su i sami bili vlasnici banaka u jednom trenutku, ne dopadaju se banke, odnosno njihova poslovna politika. Tako je Miroslav Mišković, vlasnik „Delte”, pre neku godinu preko svoje predstavnice poručio da banke dve godine ne treba da naplaćuju svoja potraživanja prema fizičkim i pravnim licima kako bi se na posredan način podstakla potrošnja i pokrenuo finansijski ciklus.

Jedan bankar mu je na stranicama našeg lista poručio da on sam sledi svoj primer i da svoju robu, a to su skupi automobili, da kupcima da besplatno voze dve godine, a tek posle tog roka da počnu da ih otplaćuju. Pre neki dan guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković je, opet na njegov zahtev da sada ona omogući kreditiranje privrede oslobađanjem dve milijarde evra iz deviznih rezervi, odgovorila da on proda kvadrate svojih stanova po sto evra kako bi podstakao tražnju.

Da li je naš problem zapravo to što nismo prezaduženi poput drugih dužnika u regionu pa nas zato političari prepuštaju na milost i nemilost bankama?

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da naši političari vagaju koliko je dužnički problem za njih težak u političkom smislu.

“Ako smo u kapitalizmu ljudi moraju da misle svojom glavom. Njihova zaduženost zavisi od njih, ali s druge strane na svoje zarade oni malo mogu da utiču. Država i kada bi imala najbolju nameru da pomogne dužnicima nema para. S druge strane otvorila bi Pandorinu kutiju. Mi ne znamo da li su svi dužnici za zajmove u švajcarskom franku u teškoj situaciji. Nemamo socijalnih karti da vidimo da li je neko od njih kupovao dva stana ili kuću od 200 kvadrata. Da li se treba sa njima solidarisati. Puno je i onih koji nemaju stan, a nisu mogli da uzmu kredit, jer nisu ispunjavali uslove. Njih niko ne pominje. Kada bi država pomagala svakome to je sistem kazana, a ne slaže se sa Vučićevim kapitalizmom”, kaže Savić.

On podseća da su banke u Srbiji zaradile ogroman novac, da su kamate zelenaške, da su kod nas rasle kada su svetske kamate bile na istorijski niskom nivou što znači da su one sve svoje rizike već uračunale. Pošto su mnogo zaradile, a pozivaju se na tržišno ponašanje, i same moraju da snose deo problema u kojima su se našli njihovi klijenti. Njihov odgovor bi trebalo da bude da snize kamate na sve kredite.

“Od bankara tražiti milost nemoguće je. Lakše je od ISIL države tražiti da puste japanske taoce. Kad je izbila hipotekarna kriza u SAD njihova država se nije mnogo potresla što ljude izbacuju iz stanova. Nastala su šatorska naselja kao favele u Brazilu. I kome je američka država pomogla. Bankama, a ne dužnicima. I Siriza će se malo junačiti, pa će shvatiti da bez tuđih para ne može da isplati plate i penzije”, kaže Savić.

A bankari? Ćute i rade svoj posao. Kada neko na dinarski kredit plati kamatu od 20, 30 odsto godišnje. S tolikim kamatama stoji ocena da je reč o gotovo čistom zelenašenju. Šta tu onda vredi argument da je kod nas godišnja inflacija u nekoliko navrata prelazila deset odsto. Koga zanimaju one priče o niskom kreditnom rejtingu zemlje što poskupljuje cenu našeg zaduživanja, o lošoj slici ekonomije s visokim javnim dugom, velikim minusom u javnim finansijama, nedostatku privrednog rasta koji je uzrok sve većem broju nenaplativih zajmova…
Izvori: b92.net, politika.rs

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari