Novac.ba | Homepage
Srbija: Taksisti negoduju, ne smije doći Uber

Srbija: Taksisti negoduju, ne smije doći Uber

0 Comments 🕔23.Apr 2015

“Uber” aplikacija neće dobiti dozvolu, pišu Večernje novosti. Naime, iz udruženja taksista najavljuju da će se boriti svim silama da spriječe dolazak “Ubera”.

Najavu da će sljedećeg mjeseca u Beograd stići kompanija koja putem android aplikacije nudi alternativu klasičnom taksiju, uzburkala je domaća udruženja.

Dok se gradske vlasti u Beogradu zajedno sa taksistima bore protiv ilegalnih vozača koji naplaćuju vožnju, šuška se da bi ovo tržište moglo da postane još tješnje već krajem maja. Naime, pored domaćih “divljaka”, taksistima u glavnom gradu konkurencija bi mogla da bude i američka firma “Uber” koja putem mobilne aplikacije spaja putnike s najbližim slobodnim vozačima, bez obzira na to da li su u pitanju profesionalni taksisti ili ne.

Najavu da će sljedećeg mjeseca u Beograd, kao i u ostatak regiona, stići kompanija koja putem android aplikacije nudi alternativu klasičnom taksiju, uzburkala je domaća udruženja. Beogradski taksisti su se tim povodom u srijedu našli za stolom sa nadležnima iz Ministarstva za saobraćaj kako bi stali na put prevozu koji smatraju nelegalnim i nebezbjednim.

“Stav svih udruženja i taksista je da ćemo se boriti svim silama da spriječimo dolazak “Ubera””, kaže Aleksandar Bijelić iz Saveza taksi udruženja Srbije.
– Tvrdim da to nije dobro ne samo za nas taksiste zbog nelojalne konkurencije, već pre svega za građane i njihovu bezbednost. Konstantno se borimo protiv nelegalnih taksista, a ova aplikacija pomaže upravo takvima da dođu do mušterije. I stav Ministarstva je da neće dozvoliti bilo kome sa takvom aplikacijom da radi jer je to u suprotnosti sa zakonskom regulativom.

Inače, uz pomoć “Uber” aplikacije svaki korisnik android telefona može praktično da bude i klijent i taksista, nezavisno od toga da li ima taksi dozvolu. To nije profesionalni vozač sa licencom, a ne vozi ni profesionalno vozilo koje mora na tehnički pregled svakih šest mjeseci.
Preuzeto sa: b92.net

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari