Novac.ba | Homepage
Srbija zemlja sa visokim rizikom poslovanja

Srbija zemlja sa visokim rizikom poslovanja

0 Comments 🕔29.Sep 2015

Bonitetska kuća „Dan i Bredstrit“ (DiB) saopštila je danas da Srbiju i dalje svrstava u zemlje s visokim rizikom poslovanja, uz ocjenu da su izgledi srpske ekonomije bolji nakon porasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine za 0,9 odsto.

Kako se navodi, to nije odlična stopa za privredu u razvoju koja je na pragu Evropske unije, ali je znatno bolji učinak od očekivanog s početka godine imajući u vidu vladine opsežne rezove u potrošnji osmišljene da dovedu srpske javne finansije pod kontrolu.

U regionu i dalje najveći rejting imaju Slovenija i Hrvatska (DB3), za njima slijede Bugarska, Mađarska, Rumunija, Albanija i Makedonija. Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom (DB5) dok niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina (DB6).

Srpskom izvozu pogoduje oporavak potražnje u pojedinim dijelovima EU (naročito u Njemačkoj i Rumuniji), kao i pad vrijednosti dinara, što čini srpski izvoz konkurentnijim izvan evrozone, dok, s druge strane, rast uvoza, koji je uslovljen porastom investicija, ograničava pozitivan uticaj neto izvoza, navodi „Dan i Bredstrit“.

Potrošnja vlade se nije smanjila koliko se očekivalo, ali bez obzira na razlog loš je signal za javne finansije i rast privrede na duži rok, navodi se u saopštenju kuće „Dan i Bredstrit“.
Prema toj bonitetskoj kući, poslovno okruženje u Srbiji je unapređeno nakon odluke Skupštine Grada Beograda krajem jula da se uspostavi slobodna ekonomska zona u prigradskim opštinama Obrenovcu i Krnjači.
Izvor: agencije

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari