Novac.ba | Homepage
‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

0 Comments 🕔29.Nov 2016

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo “štampanje novca” ne bi donijelo traženu promjenu, već bi samo izazvalo destabilizaciju, izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Softić je proteklih dana učestvovao u opsežnim pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te ističe da tvrdnje da bi se odustajanjem od čvrstog kursa konvertibilne marke pokrenula ekonomija, u ovom trenutku, nisu osnovane.

– Monetarna politika povjerena je Centralnoj banci BiH, čime je i ustanovljen valutni odbor, odnosno čvrsto vezanje KM uz euro. Ovaj model opravdan je karakteristikama naše ekonomije i opravdao je svoje postojanje – kaže Softić.

Po njegovim riječima, kapaciteti CBBiH u potpunosti su dovoljni da zadovolje bilo kakvu monetarnu politiku koja se ocijeni, ali problemi BiH nisu monetarne, nego realne prirode.

– Kurs konvertibilne marke, bez obzira na to šta neki političari i analitičari izjavljivali, ne pokazuje znakove precijenjenosti. Šta god da mi uradili s kursom, naš izvoz neće znatno i trajno porasti, jer smo manje proizvodno konkurentni. Jednostavno, troškovi proizvodnje su previsoki i nikakve monetarne intervencije tu nam ne mogu mnogo pomoći. S druge strane, slabljenje kursa KM imalo bi negativne efekte na dugove u stranim valutama, a radi se o više od dvije trećine dugova. Ali, ako strukturalne reforme rezultiraju snažnijom ekonomskom aktivnošću, vjerovatno će se nekad razmatrati i alternativa trenutnoj monetarnoj politici – rekao je Softić za “Avaz”.

Izvor: Biznis.ba / FENA

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari