Novac.ba | Homepage
Štednja novca uz višekratne vrećice

Štednja novca uz višekratne vrećice

0 Comments 🕔21.Nov 2013

Upravljanje domaćinstvom kao i novcem koji se troši na njega je velika briga jednom vlasniku stana ili kuće. Kako cijene svakog dana poskupljuju ovo postaje pravi izazov, a ljudi sve kreativniji u načinima uštede novca.

Iako se mnogi prilikom uštede fokusiraju na veće stvari u životu, čak i malene promjene kao korištenje višekratnih vrećica mogu napraviti uštedu i sačuvati okoliš.

Ako se pojedinac pita kako višekratne vrećice mogu uštediti novac, neka onda uzme u obzir ovo – dosta osoba ide po nekoliko puta u toku dana u trgovinu, svaki put sa sobom uzme jednu jednokratnu vrećicu ili plati za nju. Sad je potrebno uzeti u obzir koliko puta u toku mjeseca osoba ode u trgovinu i kupi ovih vrećica. Kada se to sve izračuna, dobiće se zapanjujuća cifra. Sa tim novcem se mogao platiti neki račun ili kupiti hrana ili nešto što je preko potrebno.

Osim troška, potrebno je razmisliti i o nerazgradivim materijalima koji se nalaze u tim vrećicama, a koje se redovno bacaju i tako štete okolišu. Sa poslovne strane, davati kupcima svaki put besplatne vrećice je nepotreban trošak. Od prije nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini je uveden zakon da se kesice naplaćuju, ali još nije stupio na snagu. Ipak postoje supermarketi koji ga već primijenjuju i jednokratke kesice koštaju 5 feninga. Ovim se povećava svijest kupaca, a i čuva okoliš.

Danas postoji mnogo opcija oko nošenja namirnica. Mnogi su čak i vidjeli korist u tome pa su kreirali različite cekere i torbe u kojima se mogu nositi stvari na vrlo jednostavan način, a po jako prihvatljivoj cijeni. Ove torbe dugo traju, štede novac i čuvaju okoliš. Štednja novca uz višekratne kesice je moguća, potrebno je samo uzeti u obzir koliko se novca potroši prilikom svake velike kupovine, a jedna kesa uglavnom nije dovoljna.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari