Novac.ba | Homepage
Štednja novca zimi

Štednja novca zimi

0 Comments 🕔22.Nov 2013

Zimi kada je najhladnije troši se više struje, plina i drva kako bi se ugrijala kuća ili stan. Oni koji imaju problema sa stolarijom u svom domaćinstvu na svojoj koži to i mogu osjetiti, pa tek onda i po stanju u novčaniku.

Loša stolarija ne zadržava toplinu, pa oko 10 do 25 procenata viši račun grijanja se može očekivati. Osim što stolarija propušta toplinu, pri prvom snijegu vrlo je moguće da će i vodu propustiti što će i te kako uvećati trošak jednoj prosječnoj porodici.

Kako bi se ovo spriječilo potrebno je dobro pregledati svoju stolariju i utvrditi gdje se nalaze procijepi i rupice koji provode toplinu vani. Ono što je potrebno tražiti na stolariji su rupe, napukline i iskrivljeni dijelovi koji propuštaju toplinu i tako hlade prostorije.

Najbolji i najjednostavniji način da se ovo pronađe je da se zapali svijeća i stavi pokraj zatvorenog prozora ili vrata. Odmah će se vidjeti gdje hladan vazduh ulazi u kuću, a gdje topao izlazi iz kuće. Potrebno osjetiti hladne dijelove kao i paziti na kondenzaciju na hladnoj površini. Takođe je potrebno proučiti šarke kao i rezultate koji su nastali vremenskim nepogodama.

Treba iskoristiti i pasivno solarno grijanje. Savjetuje se da se preko noći roletne spuštaju, a da se na južnoj strani roletne podignu u toku dana kako bi se kuća grijala od sunca.

Vlasnici stanova i kuća bi trebali istražiti i materijale koji su pravljeni po zadnjim tehnologijama. To su uglavnom materijali koji zadržavaju toplinu, koji su otporni na vremenske promjene, na oluje, vlagu, insekte i slične stvari koje mogu uticati na temperaturu u kući.

Štednja novca zimi ne mora biti veliki problem. Kako bi se uštedio novac, savjetuje se i smanjenje temperature za koji stepen. To porodica neće ni osjetiti, ali će stanje na računu biti drugačije, manje.

 

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari