Novac.ba | Homepage
Štednja novca zimi

Štednja novca zimi

0 Comments 🕔22.Nov 2013

Zimi kada je najhladnije troši se više struje, plina i drva kako bi se ugrijala kuća ili stan. Oni koji imaju problema sa stolarijom u svom domaćinstvu na svojoj koži to i mogu osjetiti, pa tek onda i po stanju u novčaniku.

Loša stolarija ne zadržava toplinu, pa oko 10 do 25 procenata viši račun grijanja se može očekivati. Osim što stolarija propušta toplinu, pri prvom snijegu vrlo je moguće da će i vodu propustiti što će i te kako uvećati trošak jednoj prosječnoj porodici.

Kako bi se ovo spriječilo potrebno je dobro pregledati svoju stolariju i utvrditi gdje se nalaze procijepi i rupice koji provode toplinu vani. Ono što je potrebno tražiti na stolariji su rupe, napukline i iskrivljeni dijelovi koji propuštaju toplinu i tako hlade prostorije.

Najbolji i najjednostavniji način da se ovo pronađe je da se zapali svijeća i stavi pokraj zatvorenog prozora ili vrata. Odmah će se vidjeti gdje hladan vazduh ulazi u kuću, a gdje topao izlazi iz kuće. Potrebno osjetiti hladne dijelove kao i paziti na kondenzaciju na hladnoj površini. Takođe je potrebno proučiti šarke kao i rezultate koji su nastali vremenskim nepogodama.

Treba iskoristiti i pasivno solarno grijanje. Savjetuje se da se preko noći roletne spuštaju, a da se na južnoj strani roletne podignu u toku dana kako bi se kuća grijala od sunca.

Vlasnici stanova i kuća bi trebali istražiti i materijale koji su pravljeni po zadnjim tehnologijama. To su uglavnom materijali koji zadržavaju toplinu, koji su otporni na vremenske promjene, na oluje, vlagu, insekte i slične stvari koje mogu uticati na temperaturu u kući.

Štednja novca zimi ne mora biti veliki problem. Kako bi se uštedio novac, savjetuje se i smanjenje temperature za koji stepen. To porodica neće ni osjetiti, ali će stanje na računu biti drugačije, manje.

 

Povezani članci

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Platne kartice meta lopova

Platne kartice meta lopova 0

BANJALUKA - Bez obzira na sisteme zaštite, u proteklih godinu i po ukupno je bilo

Komentari