Novac.ba | Homepage
Struja u RS biće skuplja za oko 9 odsto

Struja u RS biće skuplja za oko 9 odsto

0 Comments 🕔20.Mar 2015

Sva zavisna proizvodna i distributivna preduzeća iz sistema “ERS” podnijela su Regulatornoj komisiji za energetiku RS zahtjeve za pokretanje tarifnog postupka, kojim se traži povećanje aktuelne cijene električne energije u RS, potvrdili su nam u Regulatornoj komisiji za energetiku RS.

Kako smo uspjeli nezvanično saznati, struja u RS bi prema dostavljenim zahtjevima mogla biti skuplja za oko devet odsto, u odnosu na sadašnju cijenu, ali će odluku o tome ipak dati regulator.

U Komisiji kažu da se trenutno vrši pregled pristiglih zahtjeva. Prema njihovim riječima, razmatranje zahtjeva elektroenergetskih subjekata iz sastava ERS za pokretanje tarifnog postupka za odobrenje cijena na pragu elektrane, za odobrenje tarifnih stavova za korisnike distributivnog sistema i za odobrenje tarifnih stavova za javno snabdijevanje, biće održano na redovnoj sjednici ove komisije u utorak, 24. marta, ove godine.

“Neophodno je razmotriti te zahtjeve na redovnoj sjednici. Komisija će izdati i obavještenje za javnost u kome ćemo dati presjek zahtjeva i objaviti same zahtjeve na našoj internet stranici”, kazali su u Komisiji. Prema njihovim riječima, još se ne može govoriti o tome kada će i koliko struja poskupjeti za krajnje potrošače.

Istakli su da se tarifni postupak vodi u skladu s odredbama Pravilnika o tarifnoj metodologiji i tarifnom postupku i traje maksimalno šest mjeseci, u zavisnosti od složenosti zahtjeva.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, smatra da su jedno želje za povećanjem cijene struje, a drugo je konačna odluka koju treba dati nezavisna komisija, koja bi morala vrlo analitički da prouči te zahtjeve, njihovu opravdanost.

“Treba da se vidi da li su ti problemi u poslovanju preduzeća iz sitema ERS eksternog karaktera ili su ti problemi proizašli iz problema vezanih za loše domaćinsko poslovanje u okviru samog sistema”, rekao je Petrović.
Prema njegovim riječima, potrošači u RS nemaju veću platežnu moć u odnosu na prethodne godine, čak nešto i lošiju.

“S tim u vezi, može se reći da bi povećanje cijene struje za 10 odsto bio udar na standard potrošača u RS i time će biti ugroženo više od 70 odsto potrošača električne energije u RS”, rekao je Petrović i dodao da će se eventualno poskupljenje struje odraziti i na sve ostale artikle i proizvode i usluge.

Iz Hidroelektrane na Drini ranije su rekli da su bili prinuđeni da pokrenu postupak prema regulatoru u smislu povećanja cijene na pragu hidroelektrane za nekih 0,5 do 0,6 feninga po kilovat-času električne energije, a sve kako bi preduzeće moglo normalno funkcionisati.
Izvor: nezavisne.com

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari