Novac.ba | Homepage
Studentski život – kako sačuvati novac

Studentski život – kako sačuvati novac

0 Comments 🕔24.Nov 2013

Tradicionalna slika studenta koji se izležava ispred televizora, spava do podne je daleko od istine. Današnji studenti uglavnom rade kako bi mogli platiti studije, stan i hranu ukoliko dolaze iz nekog drugog grada. Osim ovoga tu je i pritisak od ispita, kao i krpljenje kraja sa krajem. Ovakav pritisak može biti prevelik jednoj mladoj osobi u novom gradu i vrlo je moguće da će uticati na njegov prosjek ocijena. Iako se često kaže da je najbolje životno doba studentski život – kako sačuvati novac je ključno pitanje većine studenata. Evo nekoliko načina kako sačuvati novac u toku studija:

– Studentski popusti postoje skoro za sve. Uz članarinu određenih udruženja, koja je vrlo niska, može se dobiti kartica koja daje popuste na različite stvari, a jedna od njih je i putovanje vozom ili autobusom po 20 procenata nižoj cijeni.

– Brza hrana za studenta je još jedan od oblika ishrane, ali ipak se savjetuje ručak u menzi. Ručak u menzi je oko 2 KM, a što je najvažnije poješće se nešto kuhano, toplo i ukusno.

– Kupovati skupocjenu odjeću nije u listi prioriteta jednom studentu. Na svu sreću, postoje trgovine sa jako jeftinom odjećom, gdje po povoljnim cijenama studenti mogu da se sasvim pristojno obuku.

– Prilikom najma stana, savjetuje se iznajmljivanje jedne sobe, a ne cijelog stana. Režije za cijeli stan, plus iznos rente se jednostavno ne isplate plaćati, pa je najbolje pronaći cimera sa kojima će se dijeliti troškovi.

Kako bi se iskoristili popusti kojih ima na hranu, stručne knjige, javne ustanove, kao i prevoz potrebno je izvaditi karticu koja to sve omogućuje. Bilo da osoba studira u inostranstvu ili u Bosni i Hercegovini u svakom gradu postoji studentsko udrženje gdje se može raspitati za ovu karticu kako bi se stekli različiti popusti. Osim toga, postoje i studentski poslovi koji su sasvim solidno plaćeni.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari