Novac.ba | Homepage
Studija MasterCarda i EY-a: Siva ekonomija u BiH 25,5 posto BDP-a

Studija MasterCarda i EY-a: Siva ekonomija u BiH 25,5 posto BDP-a

0 Comments 🕔24.Nov 2016

Rezultati studije kompanija MasterCard i EY pokazali su da je nivo sive ekonomije u BiH iznosio 25,5% 2014. godine, a da sektor hrane, pića i cigareta u toj brojci učestvuje sa 42%, izviejstila je TV N1.

Studija prikazuje visokokvalitetnu ekonometrijsku procjenu sive ekonomije u Bosni i Hercegovini, uključujući njene ukupne razmjere i razvoj u posljednjih nekoliko godina. Ovo je prvi put da je siva ekonomija analizirana u cjelini, kako njeni pasivni, tako i aktivni aspekti.

Pasivna komponenta oslikava situacije u kojima potrošač u gotovini plaća redovnu cijenu, ali prodavac ne registruje tu transakciju (npr. ne izda račun za ugostiteljsku uslugu) i na taj način profitira izbjegavajući plaćanje poreza državi.

Gotovinsko plaćanje je razlog pasivne sive ekonomije, te se ona može suzbiti putem povećanja učestalosti korištenja elektronskih načina plaćanja.

Situacija je nešto drugačija kod aktivne sive ekonomije, gdje obje strane koje učestvuju u transakciji profitiraju od njenog neprijavljivanja (npr. potrošaču je omogućeno da, za neku građevinsku uslugu, plati cijenu koja je niža od redovne, ukoliko ne zahtjeva izdavanje računa od strane pružaoca usluge).

Nasuprot pasivnoj komponenti, promovisanje elektronskih načina plaćanja možda neće imati uticaja na aktivnu sivu ekonomiju, s obzirom na to da će, kako potrošač, tako i prodavac, nastaviti da vrše gotovinsko plaćanje, s ciljem profitiranja od neprijavljivanja transakcije.
Stoga se aktivna siva ekonomija mora suzbijati drugim instrumentima (npr. putem inspekcija rada).

Prema procjenama studije, pasivna siva ekonomija doseže 21% BDP-a, što predstavlja 1,1 milijardu maraka prihoda koje je država izgubila usljed neoporezivanja dobiti ostvarene od strane kompanija i neubiranja PDV-a.

Kao odgovor na gore navedeno, EY predlaže primjenu seta politika i regulatornih mjera koje bi trebalo da pruže pomoć vladama država da snize nivo sive ekonomije.

„Postoji širok spektar potencijalno relevantnih regulatornih mjera koje bi mogle biti razmatrane u cilju suzbijanja pasivne sive ekonomije u BiH. Mnoga od tih rješenja već su efikasno primjenjena u drugim državama i gotovo sva su orijentisana na promovisanje elektronskih načina plaćanja u transakcijama između privrednih subjekata i njihovih klijenata. U slučaju BiH, smanjenje gotovinskih plaćanja u sektoru potrošača u iznosu od 10% bi imalo pozitivan uticaj na smanjenje sive ekonomije i dovela bi do povećanja vladinih prihoda od 113 miliona maraka,“ objasnio je Marek Rožkrut, partner i glavni ekonomista u EY Poljska.

 

Izvor: Indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari