Novac.ba | Homepage
Sunovrat evra i evropskih akcija zbog pobjede Sirize

Sunovrat evra i evropskih akcija zbog pobjede Sirize

0 Comments 🕔26.Jan 2015

Evropske akcije i evro su danas izgubili na vrijednosti, nakon pobjede ljevičarske stranke Sirize na parlamentarnim izborima u Grčkoj i straha od potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone, navela je agencija Frans pres.

Po otvaranju evropskih berzi, londonski indeks akcija FTSE 100 oslabio je 0,57 odsto na 6.794 poena, frankfurtski DAX 0 za 0,53 odsto na 10.592,97 poena, a pariski CAC 40 za 0,45 odsto na 4.620 poena.

“Loš početak nove radne sedmice je posljedica ishoda parlamentarnih izbora u Grčkoj i pobjede ljevičarske stranke Sirize, što je izazvalo neizvjesnost usljed najave Sirize da će napustiti mjere štednje i pregovorati o uslovima pomoći Grčkoj”, izjavio je direktor kompanije Aksenko markets, Majk van Dulken.

Na otvaranju azijskih berzi, evro je najprije oslabio na 1,1088 dolara, najniži nivo od septembra 2003. godine, da bi se nešto kasnije oporavio na 1,1200 dolara, u poređenju sa 1,208 dolara koliko je vredio na Njujorškoj berzi.

Siriza je, kako podsjeća francuska agencija, obećala pregovore o uslovima pomoći Grčkoj i najavila da će tražiti otpis velikog dijela duga od 240 milijardi evra.

Lider Sirize Aleksis Cipras je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, uključujući smanjenje penzija i minimalnih zarada, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuštanja u javnom sektoru.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari