Novac.ba | Homepage
Sunovrat funte zbog mogućih turbulencija u procesu Brexita

Sunovrat funte zbog mogućih turbulencija u procesu Brexita

0 Comments 🕔04.Oct 2016
Britanska funta je u ponedjeljak pala na trogodišnji minimum prema euru, nakon što je britanska premijerka Teresa May saopštila da će Britanija do kraja marta pokrenuti Brexit, a britanski ministar finansija upozorio na “turbulencije”.

Funta je oslabila na 87,46 penija prema euru, najniži nivo od avgusta 2013. godine, nakon što je britanska vlada objelodanila dodatne detalje o načinu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, prenosi agencija Frans pres.

Na početku ovonedeljnog trgovanja u Londonu, funta je takođe oslabila prema dolaru, na 1,2853 funte za dolar, što je za 0,5 odsto niže u odnosu na petak.

Britanski ministar finansija Philip Hammond je izjavio da građani mogu očekivati “izvjesne turbulencije u pregovaračkom procesu”, dodajući da bi se povjerenje potrošača i preduzeća moglo kretati kao na roler-kosteru.

“Pad kursa funte ovog jutra odražava zabrinutost investitora”, izjavila je tržišni ekonomista kompanije Philip Capitall, Ana Tucker.

Britanska ekonomija je u periodu posle Brexita ostvarila bolje rezultate od očekivanja analitičara, a ključni pokazatelj snage prerađivačkog sektor, indeks menadžera nabavke (PMI) koji izračunava londonska kompanija Markit, porastao je u septembru na 55,4 poena sa 53,4 poena iz avgusta, što je njegov najveći nivo od sredine 2014. godine, prema juče objavljenim podacima.

Izvor: Indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari