Novac.ba | Homepage
Tehnološki biznis park u Banja Luci otvara vrata investitorima

Tehnološki biznis park u Banja Luci otvara vrata investitorima

0 Comments 🕔14.Mar 2014

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović potpisao je ugovore o zakupu poslovnih prostora u Tehnološkom biznis parku u Ramićima kod Banjaluke sa predstavnicima prva četiri preduzeća investitora, u kojima se očekuje zapošljavanje oko 500 radnika. Ugovor su potpisale kompanije “MK Majkić”, “Italijana” i “Rolofleks” iz Banjaluke, te “Mehaničke konstrukcije” iz Kotor-Varoša. Gavranović je rekao da na ovaj način počinje proces realizacije projekta Tehnološkog biznis parka i da će ulaskom navedenih investitora u ovaj prostor odmah zaposliti nešto više od 100 radnika.

On je dodao da je jedan broj investitora spreman da kupi zakupljene objekte i zemljište, i da grad radi na pripremi urbanističko-tehničkih uslova za prodaju nova četiri zemljišta u Tehnološkom biznis parku, za koje bi konkurs mogao biti raspisan do marta. “Na konkursu smo imali još dvije kompanije koje u ovaj prostor mogu da uđu znatno kasnije, jer nisu nabavile osnovna sredstva i u narednom periodu ćemo procijeniti pod kojim uslovima se mogu ponovo kandidovati”, rekao je Gavranović. On je najavio da će nakon definisanja regulacionog plana cjelokupna zona od 220 hektara imati drugačiji izgled. “Preduzeće ‘Mehaničke konstrukcije’ odmah će imati potrebu za radnicima koje će povući sa Biroa radi obuke, a radi se o stručnoj radnoj snazi koju Banjaluka na sreću ima”, istakao je Gavranović. On je precizirao da je ovaj investitor spreman da pokrene proizvodnju na 4.500 metara kvadratnih, dok će ukupnih 32.000 metara kvadratnih koristiti nakon što se prostor oslobodi mašina bivšeg vlasnika u stečaju. “Zbog toga će broj radnika sukcesivno rasti, kako se budu oslobađali blokovi, ali mi ćemo sve učiniti da se u najkraćem roku izvrše obaveze iz kupoprodajnog ugovora sa stečajnim upravnikom”, naglasio je Gavranović. Prema njegovim riječima, novim investitorima na raspolaganju su subvencije grada Banjaluka i sredstva iz Garantnog fonda, kao i smanjenje administrativnih taksi za počinjanje biznisa. Gavranović je ukazao na mogućnost izmjena poreske politike u smislu uvođenja selektivnog pristupa u određivanju poreske stope za proizvodni sektor, što će, kako je rekao, biti njegov zadatak u narednom periodu u saradnji sa Poreskom upravom.

“Proizvodne prostore moramo subvencionisati, ali ćemo morati preispitati politiku i kroz cijenu zemljišta”, rekao je Gavranović.

Luka Sibio, direktor “Mehaničkih konstrukcija”, koje se bave proizvodnjom dizalica, rekao je da će ovo preduzeće odmah početi sa zapošljavanjem oko 50 radnika koji su im potrebni za pokretanje proizvodnje u Banjaluci.

“Nakon toga, kako se sukcesivno bude oslobađao prostor, nastavićemo sa zapošljavanjem, a konačna cifra je oko 280 do 300 radnika”,naveo je Sibio.

Izvor: Promotor.ba

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

Broj platnih kartica u BiH premašio dva miliona

Broj platnih kartica u BiH premašio dva miliona 0

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), na kraju 2015. godine usluge kartičnog poslovanja

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Komentari