Novac.ba | Homepage
Transparency BiH dobio spor protiv Agencije za bankarstvo RS

Transparency BiH dobio spor protiv Agencije za bankarstvo RS

0 Comments 🕔31.Mar 2016

SARAJEO – Transparency International u BiH (TI BiH) dobio je upravni spor protiv Agencije za bankarstvo Republike Srpske (RS) zbog nedostavljanja Završnog izvještaja o privremenoj upravi u slučaju “Bobar banke”, saopštio je TI BiH.

Okružni sud u Banjaluci prihvatio je argumentaciju TI BiH, navodeći da je Agencija suprotno Zakonu o slobodi pristupa informacijama odbila dostaviti izvješaj i da se stavila iznad javnog interesa i zakona.

U obrazloženju presude se navodi da nije jasno na koje se komercijalne interese Agencija pozivala, s obzirom na to da je “Bobar banka” već tada bila likvidirana.

Ovom presudom potvrđen je stav TI BiH da Agencija za bankarstvo RS nezakonito odbija ustupiti sve informacije kojima bi opravdala svoj rad kao regulatornog tijela u aferama koje potresaju finansijski sektor RS u posljednje dvije godine.

Završni izvještaj sa obrazloženjem realizovanih mjera u predmetu “Bobar banka”, trebao je objasniti javnosti rad privremene uprave nakon zatvaranja Banke i rasvijetliti činjenice o njenom poslovanju.

TI BiH je zadovoljan što je Okružni sud presudio u korist javnosti, te očekuje da Agencija za bankarstvo RS hitno objavi Završni izvještaj.

Podsjećamo, aferom “Bobar banka” su još u 2014. godini započele nestabilnosti u finansijskom sektoru, a prema krivičnoj prijavi Agencije za bankarstvo RS iz Banke je nestalo blizu deset miliona KM i sklopljen veliki broj nezakonitih ugovora o kreditima.

Izvor: nezavisne.com

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari