Novac.ba | Homepage
Triglav Osiguranje Sarajevo premašilo plan u prvom kvartalu

Triglav Osiguranje Sarajevo premašilo plan u prvom kvartalu

0 Comments 🕔20.May 2016

Poslovanje Grupe Triglav u prvom kvartalu 2016. je u skladu sa planovima
Triglav Osiguranje Sarajevo nastavlja da bilježi rast poslovanja i u 2016. godini

Zahtjevne prilike na tržištima osiguranja i prvenstveno historijsko nizak nivo kamatnih stopa na finansijskim tržištima utjecali su, baš kao što su to i očekivali u Grupi Triglav, na poslovanje vodeće osiguravajuće i finansijske grupe u Sloveniji i u regionu Adria u prvom tromjesečju 2016. godine.

Grupa Triglav je na slovenačkom tržištu fakturisala 84,2 % konsolidovane bruto premije, što je za pola postotnog boda više no u istom periodu prošle godine. Na tržištima izvan Slovenije sva su osiguranja kćeri, osim društva u Banja Luci, ostvarila rast premija. U skladu sa strateškim usmjerenjima i planom za ovu godinu, Grupa Triglav ostaje prioritetno usmjerena na očuvanje visoke finansijske stabilnosti, profitabilnosti i bezbjednosti poslovanja. Triglav Osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, u prvome kvartalu 2016. godine ostvarilo rast premije za 6,75%.

Što se tiče poslovanja u osnovnoj osiguravajućoj djelatnosti Grupa Triglav je postigla dobre rezultate. To jasno pokazuje i kombinovani količnik kao pokazatelj profitabilnosti poslovanja na području osiguranja imovine. I Grupa Triglav i Zavarovalnica Triglav poboljšale su ovaj količnik. On je na kraju kvartala ove godine iznosio 91,4 %, a količnik matičnog društva 82,3 %.

Rast premije na tržištima izvan Slovenije

Grupa Triglav je fakturisala 259 miliona eura konsolidovane bruto premije osiguranja i suosiguranja (1% manje nego u istom periodu prošle godine, pri čemu prošlogodišnji podaci sadrže i podatke češkog osiguranja). U Sloveniji je premija matičnog društva u odnosu na isti period prošle godine niža za 1 % (172,5 miliona eura), dok je premija Triglav, Zdravstvene zavarovalnice viša za 2 %, a premija Skupne pokojninske družbe viša za 9 %. U drugih pet država regiona Adria u kojima posluje Grupa, sva zavisna osiguravajuća društva (osim u Banja Luci) povećala su premiju u poređenju s istim periodom prošle godine. Najviši rast i to od 17 % ostvaren je na srpskom tržištu, u Hrvatskoj je povećanje iznosilo 13 %, dok je na makedonskom tržištu ostalo približno na nivou prošle godine. U Crnoj Gori rast premije je iznosio 6%, a na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje postiglo je rast od 6,75 %, a osiguranje u Banja Luci pad premije za 4 %.

Povoljni štetni događaji
U poređenju s kvartalom prošle godine Grupa je ove godine imala za 1 % manje bruto iznosa šteta (147, 3 miliona eura), a matično društvo za 2 % manje (95,7 miliona eura). U prvom kvartalu 2016. većih štetnih događaja nije bilo.

Očekivano niski financijski prinosi od investicija
Na poslovne rezultate Grupe značajno su utjecali prinosi od finansijskih investicija, koji su bili za 74 % niži nego godinu pre toga (kod matičnog društva niži za 50 %). To je prvenstveno zbog nižih neto kamatnih prihoda, nižih neto učinaka zbog revalorizacije i niže neto dobiti iz prodaje finansijskih sredstava. Dosljednim provođenjem mjera poslovne politike Grupa Triglav je prvi kvartal završila sa neto dobiti u visini od 23 miliona eura i bruto poslovnim rezultatom u visini od 28 miliona eura. Niži poslovni rezultat Grupe u istom periodu 2015. godine prvenstveno je posljedica nižih prinosa od investicija, što je u skladu sa očekivanjima društva.

Rezultati kao odraz prilika na tržištu

Grupa Triglav i dalje zadržava visoku finansijsku stabilnost, što pokazuje za 4 % viša ukupna vrijednost kapitala (vrijednost 735 miliona eura) i za 1 % više bruto tehničke rezerve (vrijednost 2.632 miliona eura).

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: »U prva tri mjeseca 2016. godine Grupa Triglav je unatoč zahtjevnim prilikama i velikoj konkurenciji koja vlada na našim tržištima osiguranja, u osnovnoj djelatnosti osiguranja dobro poslovala, što pokažuje i naš poboljšani kombinovani količnik. Što se tiče finansijskih ulaganja mi baš kao i čitav sektor osiguranja djelujemo u prilikama kad su historijski niske kamatne stope, koje snižavaju finansijske prinose od investicija. Takve smo prilike očekivali i na podlozi poslovanja u prvom kvartalu ove godine ocjenjujemo da će godišnja bruto dobit Grupe biti ostvarena u planiranom rasponu.«

Grupa Triglav u Federaciji Bosne i Hercegovine

Triglav Osiguranje Sarajevo je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prva tri mjeseca 2016. ostvarilo rast od 6,75% fakturisane bruto premije osiguranja (5,2 miliona eura) i u isto vrijeme premašilo plan. Veći rast premije Društvo je ostvarilo u segmentu životnih osiguranja – 16,64% više premije nego prošle godine – dok je broj aktivnih polica životnih osiguranja viši za 40,7%. Društvo zauzima 9,91 posto tržišnog udjela na tržištu Federacije BiH, što je više nego u istom periodu prošle godine.

“U prvom kvartalu smo uspjeli realizovali očekivanja osiguranika, bilježimo rast u svim segmentima poslovanja, i to veći od tržišnog prosjeka. U narednom periodu nastavljamo sa realizacijom strateškog plana i jačanjem finansijskog položaja Društva uz razvoj i plasiranje novih proizvoda” izjavio je Edib Galijatović, predsjednik Uprave Triglav Osiguranja Sarajevo.

Izvor: Indikator.ba

Povezani članci

Nova tri osiguravatelja agresivna u borbi za pozicije na bh. tržištu

Nova tri osiguravatelja agresivna u borbi za pozicije na bh. tržištu 0

Tri nova osiguravajuća društva u Bosni i Hercegovini, osnovana u ovoj godini, zauzimaju svoje pozicije

Dragan Šumatić novi direktor Atos osiguranja

Dragan Šumatić novi direktor Atos osiguranja 0

Dragan Šumatić, diplomirani ekonomista iz Doboja, imenovan je za generalnog direktora Atos osiguranja (nekadašnje Bobar

Tržište osiguranja RS poraslo za 11 odsto

Tržište osiguranja RS poraslo za 11 odsto 0

BANJALUKA, Tržište osiguranja Republike Srpske zabilježilo je rast u prvih sedam mjeseci ove godine od

Komentari