Novac.ba | Homepage
U Hrvatskoj se pere novac moćnih narko kartela?

U Hrvatskoj se pere novac moćnih narko kartela?

0 Comments 🕔07.Sep 2015

Većina umreženih kompanija ima sjedište u Zagrebu, formalni osnivači i direktori nerijetko su osobe mlađe od 25 godina, dio osnivača i direktora umreženih preduzeća osobe su sa ruba društva. Kružnim prevarama velikih razmjera hrvatski državni budžet oštećen za desetine, a možda i stotine miliona kuna, piše danas Jutarnji list.

Kompanije 5R d.o.o., Gold Box d.o.o., Palić Aurum d.o.o., Watch Avenue d.o.o., Krial d.o.o., Lumina metal d.o.o., Adria metali d.o.o., Iliev metali d.o.o., Srce metala, Tomati glas d.o.o., Insula Brač d.o.o. i Ekološki otpad d.o.o. samo su neke u nizu čije se poslovanje prošle i ove godine našlo pod lupom poreskih inspektora.

Većina ih je registrovana u Zagrebu, a manji dio na području Rijeke, Virovitice, Ivanje Reke i drugih gradova. Sumnju poreznih inspektora u poslovanje tih preduzeća, čiji osnivački kapital nije premašivao 20.000 kuna, pobudili su višemilionski povrati PDV-a koje su one ostvarivale u 2013. ili zahtjevi za pozamašnim povratom PDV-a, što je ukazivalo da preko njihovih bankovnih računa prolazi golem novac.

Tako je, na primjer, kompanija Gold Box d.o.o., registrovana u Zagrebu, uz 41,3 miliona kuna povrata PDV-a koji je ostvarila tokom 2013., za istu godinu zatražila i povrat dodatnih 28,7 miliona kuna PDV-a.
(NN/jutarnji.hr)

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari