Novac.ba | Homepage
U ponedjeljak počinje isplata osiguranih depozita Banke Srpske

U ponedjeljak počinje isplata osiguranih depozita Banke Srpske

0 Comments 🕔17.May 2016

BANJALUKA, Isplata 55,5 miliona KM osiguranih depozita likvidirane Banke Srpske počeće u ponedjeljak, 23. maja, potvrdio je za poslovni portal CAPITAL.ba direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić.

Isplata depozita za oko 14.100 deponenata vršiće se u svim filijalama Unikredit banke Banjaluka.

Nevjestić je istakao da obavještenja o početku isplate već danas šalju vlasnicima depozita.

„Sve je spremno. Pošte Srpske će u toku ove sedmice dostaviti pozive vlasnicima novca i krećemo sa isplatom. Jutros je potpisan nalog za prenos novca i očekujem da će isplata svih osiguranih depozita biti završena do kraja maja“, istakao je Nevjestić.

Kazao je da je zakonski rok za isplatu depozita 60 dana od dana oduzimanja dozvole, ali da vlasnici novca imaju rok pet godina da dođu po svoj novac.

„Vlasnici novca nemaju nikakvog razloga za zabrinutost i stvaranje gužvi na šalterima. Isplata novca će sigurno ići još efikasnije nego što je to bilo kada je Bobar banka likvidirana. Svi deponenti će dobiti svoj novac zajedno sa kamatom do dana oduzimanja dozvole“, naglasio je Nevjestić.

Isplata deponenata po abecednom redu

U Unikredit banci Banjaluka su potvrdili za CAPITAL da su spremni za 23. maj kako bi svi deponentni „Banke Srpske“ koji ostvaruju pravo na isplatu osiguranih depozita do 50.000 KM u što kraćem periodu uspjeli da ostvare svoje pravo na isplatu.

„Proces isplate odvijaće se prema abecednom redu u filijali Unikredit banke Banjaluka određenoj prema mjestu prebivališta klijenata. U svakoj od filijala posebno će biti označen prijemni info šalter, te označeno šaltersko mjesto namijenjeno deponentima Banke Srpske“, kazali su u Unikredit banci.

Dodali su da će se isplata po izboru deponenta vršiti u gotovini, prenosom novca na račun banke isplatioca ili neke druge banke. Isplata pravnim licima vršiće se prenosom sredstava na transakcioni račun koji pravno lice označi u zahtjevu.

Osim osiguranih, u Banci Srpske je zarobljeno i između 95 i 100 miliona KM depozita koji nisu osigurani i čija je isplata sporna s obzirom da će se oni isplaćivati u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke.

Od toga je Ministarstvu finansija Republike Srpske i javnim preduzećima blokirano više od 57 miliona KM

Agencija za bankarstvo RS oduzela je Banci Srpske dozvolu za rad 11. maja i za likvidacionog upravnika imenovala Petra Mićić, koji je bio privremeni upravnik banke.

U Agenciji su istakli da je rješenje o oduzimanju dozvole za rad doneseno na prijedlog privremenog upravnika, te na osnovu pokazatelja koji ukazuju da je kapital banke negativan i da akcionari banke nisu, i pored više puta produžavanih rokova, obezbijedili povećanje kapitala banke do propisanog zakonskog minimuma.

 

Izvor: capital.ba

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari