Novac.ba | Homepage
U SAD-u oduševljeni srpskom rakijom i vodom

U SAD-u oduševljeni srpskom rakijom i vodom

0 Comments 🕔16.Sep 2015

Amerikanci sve više kupuju srpsku rakiju, vina i mineralne vode. Razlog je i odluka američkog Kongresa da Srbiji odobri status nacije povlašćene u trgovini.

Tri šumadijske kompanije koje proizvode mineralnu vodu, rakiju i vino „Knjaz Miloš“, „Flores“ i vinarija „Aleksandrović“ povećale su, u prvih sedam mjeseci ove godine, izvoz svojih proizvoda na američko tržište za 10 do 20 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Pored kvaliteta proizvoda ovih kompanija, koji je prepoznat na američkom tržištu, drugi razlog povećanja izvoza je u odluci američkog Kongresa da Srbiji odobri status povlašćene nacije u trgovini, odnosno izvoz oko 5.000 proizvoda, bez carine.

U kompaniji „Knjaz Miloš“ Tanjugu je rečeno da su u skladu sa novom strategijom razvoja ponosni na rezultate koje su uspeli da postignu u ovoj godini.
„U periodu od januara do avgusta ove godine povećali smo prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama za skoro 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, navedeno je u pisanoj izjavi kompanije „Knjaz Miloš“.

Najtraženiji proizvod je, dodaju u toj kompaniji, gazirana mineralna voda „Knjaz Miloš“, čiji kvalitet potrošači na inostranom tržištu prepoznaju.
„Budući da je Republici Srbiji nakon dve godine ponovo odobren Generalni sistem preferencijala za bescarinski izvoz proizvoda na tržište SAD, nastojaćemo da planskim sprovodjenjem strategije razvoja iskoristimo sve benefite tokom perioda povlašćenog statusa, a u cilju unapredjenja izvoza i poboljšanja saradnje sa američkim kompanijama“, navode u aranđelovačkoj fabrici „Knjaz Miloš“.

Povećanje izvoza na američko tržište za do 10 do 12 odsto bileže i u kompaniji „Flores“ iz Divostina kod Kragujevca, koja je žestoka pića na to tržište izvezla u vrijednosti od oko 130.000 dolara.
Ova kompanija, pored „žute ose“ kao visokokvalitetnog brenda šljivovice, proizvodi i „belu osu“, „srpsku lozu“, „žutu lincuru“…

„Najviše je izvezeno u Čikago i Njujork. Od ukupno izvezenih boca žestokog pića, oko 80 odsto je ‘žuta osa’. Na američko tržište izvezli smo i lozovaču i ‘belu osu’“, izjavio je Tanjugu direktor „Floresa“ Miomir Pljakić i istakao „da se izvoz na američko tržište širi, bez pompe i reklame“.

Vlasnik vinarije „Aleksandrović“ u Vinči, kod Topole, Božidar Aleksandrović u izjavi Tanjugu je rekao da je do sada na američko tržište izvezeno vina u vrednosti od oko 100.000 dolara.
„Očekujemo do kraja godine još jednu veću isporuku“, rekao je Aleksandrović i dodao da su prisutnost na tržištu i kontinuitet kvaliteta vina doprineli povećanju tražnje.
Prema njegovim riječima, na tržište SAD ta vinarija je izvezla najpoznatije brendove i to belo vino „trijumf“ i crveno vino „regent“.

Izvoz bezalkoholnih i alkoholnih pića Šumadije, kao i Pomoravlja, prema podacima Regionalne privredne komore Kragujevac, bilježi dobre rezultate ne samo kada je riječ o izvozu na američko tržište već i u druge zemlje svijeta, pri čemu ostvaruje znatan suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

„Za prvih sedam meseci ove godine na inostrana tržišta plasirano je bezalkoholnih i alkoholnih pića u vrednosti od 6,8 miliona dolara, a vrednost uvoza iznosi 25.000 dolara“, ističu u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac.
Izvor: agencije

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari