Novac.ba | Homepage
Ultimatum Grčkoj: Sutra dogovor ili kraj

Ultimatum Grčkoj: Sutra dogovor ili kraj

0 Comments 🕔26.Jun 2015

Lideri Njemačke i Francuske upozorili su Grčku da mora postići dogovor sa kreditorima na, kako su rekli, odlučujućim sutrašnjim pregovorima evrogrupe.

Time bi zemlja izbjegla bankrot i potencijalni izlazak iz evrozone.
“Moramo nastaviti rad jer vrijeme ističe, a sutrašnji sastanak evrogrupe biće od odlučujućeg značaja. Svi lideri su podržali ideju da sve mora biti urađeno radi pronalaženja rješenja na sutrašnjem sastanku”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na samitu šefova država i vlada članica Evropske unije u Briselu, prenosi Frans pres.

Istovremeno, francuski predsjednik Fransoa Oland obećava pomoć za postizanje “trajnog” sporazuma za Grčku.

“Vjerujem da je sutrašnji sastanak ključan, jer 30. juna Grčkoj dolaze na naplatu dugovanja, a još preostaju sastanci nacionalnih parlamenata”, kazao je Oland.

Poslije jučerašnjeg popodnevnog sastanka evrogrupe, koji je završen bez dogovora o rješavanju grčke dužničke krize, lideri EU su sinoć održali dvosatne razgovore o Grčkoj.

Grčka mora do 30. juna da otplati dug od 1,6 milijardi evra MMF-u, koji joj je odobrio da četiri rate koje su dospijevale u junu otplati odjednom. Ako ne dobije preostala sredstva iz aktuelnog programa finansijske pomoći, Grčka bi mogla da do kraja mjeseca bankrotira po osnovu duga, navodi francuska agencija.

Izlazak Grčke iz evrozone biće neizbježan ako zvanična Atina i njeni kreditori u narednih pet dana ne postignu dogovor, izjavio je komesar EU iz Nemačke Ginter Etinger. “Učinićemo sve do 30. juna da bi Grci pokazali da su spremni da sprovedu reforme”, rekao je Etinger a prenosi Rojters. Prema njegovim riječima, izlazak Grčke iz evrozone (Grexit) nije cilj EU, ali će to biti neizbježno ako u narednih pet dana ne bude rješenja.

Preuzeto sa: b92.net

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari