Novac.ba | Homepage
‘Unis’ dobija novu šansu?

‘Unis’ dobija novu šansu?

0 Comments 🕔20.Feb 2015

Bord direktora kompanije “Balkan Steel”, koja je većinski vlasnik Fabrike cijevi “Unis” Derventa, spreman je da uloži šest miliona evra u pokretanje proizvodnje u ovom posrnulom gigantu metalske industrije RS, a što bi se moglo desiti već sljedećeg mjeseca.

Prije toga, većinski vlasnik je od Uprave preduzeća zatražio informaciju o tome da li su “Unisu” na raspolaganju svi ljudski i tehnički resursi, kao i da li su ispunjeni svi ostali uslovi za pokretanje proizvodnje u ovoj firmi.
“Nakon potvrde sa vaše strane o ispunjenosti tih uslova, pristupili bismo nabavci repromaterijala – toplo valjane trake iz Smedereva, Dunaj Varoši i Košica, koja bi mogla da bude kupljena do kraja februara i isporučena u toku marta”, stoji u dopisu “Balkan Steela”.

Međutim, najveći problem u realizaciji ovog plana je činjenica da su računi “Unisa” blokirani, te će Uprava preduzeća u narednim danima “tražiti od institucija i banaka razumijevanje i odgodu tih potraživanja na određen period, dok firma ne stane na noge”.

Kako su naveli u pismu upućenom Upravi preduzeća, “Balkan Steel” će ta sredstva “Unisu” doznačiti u tri navrata, po dva miliona evra, za pokretanje mjesečnog ciklusa proizvodnje na nivou od 5.000 tona.
“Nakon tromjesečnog ciklusa ‘Unis’ bi trebalo da samostalno nastavi kupovinu repromaterijala i finansiranje proizvodnje”, navedeno je u dopisu kompanije “Balkan Steel”, koju je potpisao predsjednik Goran Tomić.
Ukoliko nakon tog ciklusa “Unis” zaključi da je potrebno povećati proizvodnju, iz “Balkan Steela” su izrazili spremnost da im pomognu u kupovini dodatnih mjesečnih količina.

Kada je u pitanju dokapitalizacija “Unisa”, iz “Balkan Steela” su rekli da će to razmatrati tek nakon uspostavljanja regularne i kontinuirane proizvodnje.

Mile Georgievski, generalni direktor “Unisa”, rekao je da je formiran tim koji će raditi na deblokadi računa, bez čega fabrika ne može početi s radom, te dodao da će se obratiti institucijama i bankama koje su blokirale račune, od kojih očekuje razumijevanje i pomoć.
“U blokiranom stanju nećemo moći raditi, pa nam predstoji razgovor s institucijama i bankama, u vezi s deblokadom. Zamolićemo ih da nam ta potraživanja za određen period odlože, dok ‘Unis’ ne stane dobro na svoje noge, kako bi mogao redovno servisirati obaveze i dugovanja, a za to je potrebna proizvodnja veća od pet hiljada tona”, rekao je Georgievski.

On je dodao da je jedan od uslova za skoro pokretanje proizvodnje i vrijeme nabavke i isporuke repromaterijala.
“Dakle, u svemu ovome se postavlja jasno pitanje – hoćemo li da ‘Unis’ radi i da radnici zarađuju plate, te da firma vraća svoja dugovanja nakon određenog perioda ili hoćemo da ide u stečaj”, poručio je Georgievski.

Radoslava Milanković, predsjednik Sindikalne organizacije radnika “Unisa”, rekla je da radnici očekuju da će doći do ispunjenja ovih obećanja većinskog vlasnika, te da će se postepeno ići i u deblokadu računa firme. Prema njenim riječima, “Unis” u ovom trenutku raspolaže ljudskim i tehničkim kapacitetima da se krene u proizvodnju.

Inače, radnici “Unisa” prekinuli su generalni štrajk, koji su započeli 5. februara, jer je poslodavac ispunio dio traženih obećanja. Isplaćena im je polovina plate za decembar 2013. i za januar prošle godine, a stigla je i pisana odluka većinskog vlasnika o namjeri da se nastavi proizvodnja.
Ipak, radnici su ostavili mogućnost ponovnog stupanja u štrajk ukoliko u narednim danima poslodavac ne ispuni i ostale zahtjeve radnika.

Podsjećamo, Fabrika cijevi “Unis”, koja je svojevremeno bila najznačajniji izvoznik iz RS na tržište EU, već više od godinu dana nalazi se u dubokoj agoniji, uzrokovanoj nagomilanim problemima i prestankom proizvodnje.
“Unis” je zapao u teške probleme koji su doveli do toga da je Uprava poslala na čekanje 530 radnika zbog nedostatka posla, a poslovanje je opteretilo i kašnjenje isplata plata za radnike, te nemogućnost vraćanja višemilionskih kredita koje je podigao “Unis”, a za koje je garancije izdala Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari