Novac.ba | Homepage
Ušteda novca uz pomoć koverti

Ušteda novca uz pomoć koverti

0 Comments 🕔26.Nov 2013

Svima je poznat osjećaj kada dođu računi, a novca za plaćanje istih, jednostavno nema. Nekima se to dešava svaki mjesec, dok nekima samo ponekad. Kako bi se ovo spriječilo, jedan od načina je pregledati i preračunati svoje finansije i vidjeti gdje se novca najviše troši i kako se to može smanjiti.

Ipak, jedan od boljih načina kako spriječiti pretjerano trošenje novca je ušteda novca uz pomoć koverti. Iako i za ovaj sistem treba vremena da proradi i da osoba navikne na njega, on i te kako pomaže.

Jednom kada se osoba odluči za ovaj sistem štednje, mora zapamtiti da se u njemu sve plaća gotovinom. Ovaj način plaćanja će omogućiti osobi da troši samo novac koji ima sa sobom. Mnogo je lakše potrošiti više novca kada je uz osobu kreditna ili debitna kartica, a mnogo teže kada je samo određeni iznos novca sa osobom.

Kako bi se počelo sa ovim načinom uštede potrebno je nekoliko koverti. Na kovertama je potrebno napisati za šta je novac, datum i koliko ga ima. Koverte je najbolje staviti na neko mjesto gdje će se imati lak pristup njima. Još se savjetuje da budu poredane po datumu kako se ne bi zaboravio platiti neki račun.

Kako neki trgovci ne primaju gotovinu (onlajn prodaja/kupovina), potrebno je napraviti poseban račun koji će sadržiti novac i za te stvari. Na račun se mora uplaćivati tačan iznos novca kako osoba ne bi pala u iskušenje da troši dalje. Namirnice, jela, računi i dodatni troškovi bi se trebali plaćati isključivo gotovinom.

Ovaj sistem koverti radi odlično kada se osoba muči sa nedostatkom novca, ili kada treba uštediti. Pogled na finansije će pokazati i šta osoba ne čini dobro, pa će na taj način eliminisati sve što ne odgovara i povratiti svoj novac.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari