Novac.ba | Homepage
Varufakis podnio ostavku, nasljednik Cakalotos ili Statakis?

Varufakis podnio ostavku, nasljednik Cakalotos ili Statakis?

0 Comments 🕔06.Jul 2015

Glavni pregovarač Grčke u pregovorima sa međunarodnim kreditorima Euklid Cakalotos ključni je kandidat Vlade za novog ministra finansija poslije ostavke Janisa Varufakisa na tu funkciju, izjavio je jedan neimenovani visoki zvaničnik iz grčke vlade.

Grčki ministar ekonomije i koordinator u pregovorima sa međunarodnim kreditorima Jorgos Statakis pominje se kao potencijalni kandidat koji bi danas mogao da zamijeni Janisa Varufakisa.
Grčki ministar finansija Janis Varufakis podnio je jutros ostavku “da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim povjeriocima”, uprkos tome što su se građani, na juče održanom referendumu, sa 61,31 odsto glasova izjasnili za opciju “ne” predloženim mjerama štednje stranih povjerilaca, koju je on zagovarao.

“Referendum od 5. jula će ostati zapisan u istoriji kao jedinstven trenutak kada je jedan mali evropski narod ustao protiv dužničkog ropstva. Kao i svaka borba za demokratska prava, tako i ovo istorijsko odbacivanje ultimatuma evrogrupe od 25. juna dolazi sa visokom cijenom koja mora biti plaćena. Iz tog razloga je od suštinskog značaja da veliki kapital koji je našoj vladi omogućio odgovor ‘ne’, odmah investiramo u ‘da’ i u odgovarajuću odluku – odnosno u postizanje sporazuma koji podrazumijeva restrukturiranje duga, manju štednju, preraspodjelu u korist onih koji su u problemima i prave reforme”, navodi Varufakis na svom blogu.

“Nedugo nakon objavljivanja rezultata referenduma, upoznat sam sa određenim očekivanjima pojedinih predstavnika evrogrupe i drugih partnera da odsustvujem sa sastanaka, što bi moglo da bude eventualno korisno premijeru u postizanju sporazuma. Iz tog razloga ja danas napuštam Ministarstvo finansija”, dodaje Varufakis u blogu.

“Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi, ako mu to odgovara, kapital koji nam je grčki narod dao kroz jučerašnji referendum. A ja ću nositi prezir povjerilaca s ponosom. Mi ljevičari znamo kako da djelujemo kolektivno ne mareći za privilegije funkcije. Podržaću u potpunosti premijera Ciprasa, novog ministra finansija i našu vladu. Nadljudski napor da se ispoštuje hrabri narod Grčke, a čuveno “oxi” (ne) dato demokratama širom svijeta, tek počinje”, zaključio je Varufakis u blogu.
Novi grčki ministar finansija umjesto Varufakisa biće imenovan nakon sastanka političkih lidera.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari