Novac.ba | Homepage
Velika Britanija: Novih 5 loših vijesti

Velika Britanija: Novih 5 loših vijesti

0 Comments 🕔10.Aug 2016

Nakon što su objavljeni podaci o trgovinskoj razmeni u junu, mesecu kada je rekla definitivno “ne” EU, Veliku Britaniju su pogodile nove loše vesti.

Iako su se svi pribojavali da rezultatati neće biti dobri, statistika je pokazala da su gori nego što je iko mogao i da pretpostavi.

1. Deficit u razmeni Britanije sa svetom popeo se u junu na 5,1 milijardu funti,sa 4,2 milijarde u mesecu ranije. Izvoz je dostigao rekordni iznos od 48,9 milijardi funti, uz skok od skoro dve milijarde funti, ali je istovremeno i uvoz zabeležio povećanje od milijardu.

Britanija je u junu izvezla robe i usluga u Evropsku uniju za 12 milijardi funti, ali je istovremeno iz Unije uvezla za 20,3 milijarde funti. Skok izvoza od pola milijarde funti tako nije mogao da nadoknadi 800 miliona funti vrednijeg uvoza nego u maju.

2. Statistika je pokazala i da je trgovinski deficit sa ostatkom EU povećan u poslednja tri meseca.

4. Na vest o lošim rezultatima trgovinske razmene sa svetom reagovala je negativno i nacionalna valuta, padom na ispod 1,3 dolara za funtu.3. Ono što uznemiruje jeste i činjenica da je Britanija najveći trgovinski jaz zabeležila sa Nemačkom, iz koje je uvezla robe i usluga za 5,5 milijardi funti, a izvezla manje nego upola od toga – 2,7 milijardi.

5. Lošu sliku upotpunile su informacije sa tržišta o tome kako bi na povećanje kamatnih stopa Banke Engleske moglo da se čeka neverovatnih 66 meseci.Da je tako nešto sasvim moguće jasno je posle izjave jednog od čelnika banke Engleske, koja je potkopala funtu, da se uskoro može očekivati novo smanjenje kamata.

Izvor: GdeInvestirati/B92

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari