Novac.ba | Homepage
Vlada zbog MMF-a poništila konkurs za NO IRB-a

Vlada zbog MMF-a poništila konkurs za NO IRB-a

0 Comments 🕔19.Oct 2016

BANJALUKA, Mala i srednja preduzeća čine ukupno 99,6 svih privrednih subjekata, zapošljavaju 75 odsto ukupno zaposlenih i ostvaruju više od 75 odsto svih poslovnih prihoda.

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske poništila je konkurs za izbor članova Nadzornog odbora Investiciono – razvojne banke (IRB) RS, jer čeka preporuke Međunarodnog monetar~og fonda (MMF) i Svjetske banke, dok će konkurs za direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS biti raspisan za dva dana, potvrdio je danas za poslovni portalCAPITAL.ba ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Direktorice IRB-a i Agencije za bankarstvo RS Snežana Vujnić i Slavica Injac uhapšene su krajem marta sa još osam lica zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za oko 123 miliona KM.

Funkciju direktora u IRB-u od tada obavlja izvršni direktor Sektora za makroekonomske analize Ivan Vidović, dok je rukovođenje Agencijom preuzeo zamjenik direktora Dragan Serdar, kojem je polovinom oktobra istekao mandat.

Tegeltija je rekao da IRB-om u ovom trenutku upravljaju oni koji imaju ovlaštenje, a da će novi direktor i izvršni direktori biti izabrani nakon što bude izabran novi Nadzorni odbor.

„Novi NO nije izabran, jer je Vlada RS poništila konkurs za izbor NO zbog toga što imamo u posjeti tehničku misiju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji imaju određene zahtjeve u vezi sa funkcionisanjem IRB-a, pa i po pitanju upravljanja. Kada dobijemo njihove preporuke u vezi sa IRB-om, a što očekujemo do kraja ovog mjeseca, biće raspisan novi konkurs za članove NO IRB-a“, rekao je Tegeltija.

Što se tiče Agencije za bankarstvo RS, Tegeltija je najavio da će u četvrtak biti raspisan konkurs za izbor direktora i zamjenika direktora ove institucije.

Donesena odluka o raspisivanju konkursa za članove UO Agencije za osiguranje

Osim regulatora bankarskog sistema, sa problemima u funkcinisanju se susreće i regulator na tržištu osiguranja – Agencija za osiguranje čiji Upravni odbor, od ukupno pet trenutno ima samo dva člana.

Mjesto predsjednika UO Agencije ostalo je upražnjeno nakon smrti Branke Bodrože, a Borisu Dmitrašinoviću direktoru „Glasa Srpske“ petogodišnji mandat je istekao u septembru prošle godine.

U međuvremenu je UO ostao bez još jednog člana jer je Srđan Šuput imenovan za direktora „Wiener osiguranja“ i morao je da napusti Agenciju, tako da se sada postavlja pitanje legalnosti svih odluka koje UO sa samo dva člana donese.

UO Agencije trenutno čine Darko Radić i Nikola Vojvodić kojima mandat ističe u septembru 2018. godine.

Tegeltija je rekao da je donesena odluka o raspisivanju novog konkursa za izbor članova Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS. Podsjetio je da NSRS početkom ove godine nije potvrdila izbor članova UO Agencije.

„Agencija se susreće sa malim poteškoćama u funkcionisanju. Mi smo poništili odluke koje smo imali u prethodnom vremenskom periodu i ponovo smo donijeli odluku o raspisivanju konkursa za izbor novih članova UO koji moraju ići na izbor u parlament. Naravno, i izbor direktora Agencije za bankarstvo RS i zamjenika direktora, kao i članova NO IRB-a će ići u NSRS“, naglasio je Tegeltija.

Izvor: Capital.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari