Novac.ba | Homepage
Warren Buffett sve više ulaže u naftni sektor

Warren Buffett sve više ulaže u naftni sektor

0 Comments 🕔24.Feb 2016

Ako je vjerovati onome što radi jedan od najpoznatijih svjetskih investitora Warren Buffett, za naftni sektor još ima nade. Naime, Buffettov Berkshire Hathaway povećava investicije u naftne kompanije Kinder Morgan i Phillips 66.

Što se Kinder Morgana tiče, Buffett je kupio 26,53 milijuna njegovih dionica koje vrijede gotovo 396 milijuna dolara. Inače, njegove su dionice u posljednjih deset mjeseci potonule za skoro dvije trećine jer pad cijena nafte smanjuje profitabilnost. Taj pad je naveo kompaniju sa sjedištem u Houstonu da smanji kapitalnu potrošnju, i u prosinca je smanjila dividendu po prvi put u povijesti.

KMI ima mnoge osobine koje Buffett traži u svojim investicijama, uključujući stabilnost, i prihodovanje po osnovu provizija za usluge koje generiraju značajne količine novčanog toka. Kinder Morgan je inače energetska kompanija sa najvećom mrežom naftovoda i plinovoda u SAD-u, prenosi Croenergo.eu.

Berkshire je također povećao udjel u rafineriji nafte Phillips 66. Ukupno je investirano 1,08 milijardi dolara ove godine, što čini udjel od 14,3 posto u ovoj kompaniji.

Što se tiče ostalih Buffettovih investicija, Wells Fargo i dalje zauzima najveći udjel u Berkshireu – 26,08 milijardi, a slijedi Kraft Heinz sa 23.69 milijardi dolara.

Izvor: biznis.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari