Novac.ba | Homepage
Za projekte energetske efikasnosti u BiH 32 miliona dolara

Za projekte energetske efikasnosti u BiH 32 miliona dolara

0 Comments 🕔09.Apr 2014

Radi unapređenja energijske efikasnosti u Federaciji BiH, iz sredstava federalnog budžeta u posljednje tri godine realizovana su 32 pilot- projekta ukupne vrijednosti 1.650.000 KM, putem Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Sredstva  su dodjeljivana kao grant u vrijednosti od 50.000 KM po projektu, u sektoru zgradarstva. Po riječima Jasmine Katica, šefice Odsjeka za energijsku efikasnost Federalnog ministarstva prostornog uređenja, cilj je bio povećati energijsku efikasnost u objektima javne namjene u oblasti obrazovanja i zdravstva.

“U većini ovih objekata urađeno je utopljavanje fasada, a u nekim je izvršena i zamjena fasadnih otvora i izmjene krovne izolacije. Projekt je realizovan u svim opštinama u FBiH. Očekivani efekti ovih investicija bili su poboljšani uslovi rada u adaptiranim objekatima, smanjenje emisije CO2, te smanjenje potrošnje energije do 60 popsto po objektu, što ima direktne uticaje na uštede u budžetima. Sve ove investicije otplative su u periodu od najduže sedam godina, isključivo iz ušteda. Nadam se da ćemo uskoro uspostaviti revolving fondove koji će se, maltene, sami finansirati iz ostvarenih ušteda i tako relizovati održivi razvoj putem projekta energetske efikasnosti” – rekla je Katica.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja će i u 2014. godini putem javnog poziva plasirati grantna sredstva iz budžeta u visini od 500.000 KM za 10 projekata energetske efikasnosti, svaki po 50.000 KM, koje će djelomično sufinansirati i same opštine. Takođe, dio sredstava će se usmjeriti i na energetsko certifikovanje objekata javne namjene u obrazovanju i zdravstvu, ali i objekata koje koriste individualni vlasnici. Ipak, najznačajniji projekt u oblasti energijske efikasnosti u BiH, čija realizacija počinje u 2014. godini i provodit će se u naredne tri godine na objektima u sektoru obrazovanja i zdravstva, svakako je projekt Svjetske banke, koji se finansira iz IDA sredstava.

Radi se o kreditu koji ima kamatnu stopu od 1,25 posto, dodjeljuje se na 25 godina, uključujući pet godina grace perioda. Ovim projektom će biti obuhvaćeno  100 javnih objekata u BiH, od čega je 55 u FBiH. Za 2014. godinu predviđena je realizacija radova 11 objekata u FBiH: osam škola i tri objekta u kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

“Ukupna vrijednost ovog kredita je 32 miliona dolara za cijelu BiH. Za FBiH je namijenjeno 19,2 miliona dolara ovog kredita, od čega je samo za građevinske radove predviđeno 16,4 miliona KM. Oko tri miliona KM biće usmjereno na izradu projekta uspostave revolving fonda i ESCO modela tržišta (Energy Service Companies). Na ovaj način pokušava se naći mogućnost za ostvarenje mehanizama održivog finansiranja projekata energijske efikasnosti u BiH, ali i za finansiranje implementacione jedinice, koja je oformljena u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Očekujemo da će se s realizacijom ovog projekta krenuti do kraja 2014. godine” – istakla je Katica.

I za Republiku Srpsku jedan od najvažnijih projekata u oblasti energetske efikasnosti je projekt Svjetske banke, koji bi se finansirao po povoljnim kreditnim sredstvima osiguranim od Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA). Njegova realizacija u RS-u bi trebalo da započne u 2014., a ukupna sredstva namijenjena za realizaciju tog projekta iznosila bi 12.800.000 američkih dolara.

“Ovim projektom, koji zajednički realizuju Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a u saradnji s Ministarstvom industrije, energije i rudarstva RS-a i Ministarstvom finansija RS-a, obezbijediće se investicije u provođenju mjera za povećanje energijske efikasnosti na javnim objektima, u školama, bolnicama, domovima zdravl?a, u vrtićima, staračkim i studentskim domovima, javnim institucijama i drugim sličnim objektima” – kaže ministar Željko Kovačević.

Po riječima Kovačevića, plan je da se u okviru projekta rekonstruiše oko 30 do 40 zgrada u RS-u i očekuje se da će radove izvoditi uglavnom domaće kompanije, što će direktno uticati na poboljšanje stanja u građevinskom sektoru. 

 

Izvor: http://www.6yka.com/

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari