Novac.ba | Homepage
Zamjenik direktora MMF-a: Oporavak bh. ekonomije na dobrom putu

Zamjenik direktora MMF-a: Oporavak bh. ekonomije na dobrom putu

0 Comments 🕔09.Sep 2016

Zamjenik direktora i aktuelnog predsjednika Mao Zhang Međuanrodnog monetarnog fonda izjavio je povodom odobrenja nvoog kreditnog aranžmana za BiH kako je oporavak bh. ekonomije nakon globalne finansijske krize na dobrom putu, sa rastom od 3,2 posto u 2015. godini uprkos fiskalnoj konsolidaciji.

No, Zhang je upozorio i kako, uprkos tome, rast dohotka u poređenju sa evropskim zemljama u BiH zaostaje, kao i da je nezaposlenost, posebno među mladim osobama, i dalje visoka.

“Ostaju važni izazovi u smislu poboljšanja poslovne klime, poboljšanja fiskalne politike i očuvanja stabilnosti finansijskog sektora”, naglasio je Zhang.

Kako bi ubrzala rast i kreirala dodatna radna mjesta, BiH će morati uložiti veće napore u provođenju strukturalnih reformi, napomenuo je Zhang. On je pozitivnom ocijenio usvajanje novih zakona o radu u oba bh. entiteta, ali je naglasio kako je ovaj progres potrebno nastaviti kako bi se pomoglo inicijativama u privatnom sektoru za stvaranje novih radnih mjesta, što uključuje i rješavanje vrlo visoke porezne stope.

“Preusmjeravanje budžeta kako bi fiskalna politika više doprinosila privrednom rastu će biti ključno putem smanjenja tekuće potrošnje i stvaranjem prostora za prijeko potrebna ulaganja u infrastrukturu. Predanost vlasti reduciranju zaposlenih u javnom sektoru je neophodna. Također, potrebno je unaprijediti ciljanu potrošnju u socijalnom sektoru, provesti reforme u penzionom i zdravstvenom sektoru, a sve to će omogućiti stavljanje duga u odnosu na BDP u silaznu putanju”, rekao je Zhang.

On je, između ostalog, pohvalio predanost vlasti unapređenju politika koordinacije između različitih nivoa vlasti što će biti ključno za uspješnu implementaciju reformi i pomoći u izgradnji jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH.

Dodao je kako aranžman s MMF-om predstavlja važnu mogućnost za suočavanje sa izazovima na održiv način, uz očuvanje makroekonomske i vanjske stabilnosti, a omogućit će i finansijsku pomoć od strane drugih međunarodnih partnera.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je trogodišnji kreditni aranžman za Bosnu i Hercegovinu u vrijednosti oko 553,3 miliona eura.
Aranžman je planiran kao podrška ekonomskim reformama koje provodi BiH, navode iz MMF-a.

 

Izvor: Indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari