Novac.ba | Homepage
Zapadni mediji: ‘Siriza će do korijena uzdrmati EU’

Zapadni mediji: ‘Siriza će do korijena uzdrmati EU’

0 Comments 🕔26.Jan 2015

Zapadni mediji ocijenili su u prvim reagovanjima da će pobjeda ljevičarske partije Siriza u Grčkoj uzdrmati Evropu do korijena, ali potresti i globalna tržišta.

Pobjeda Sirize predstavlja odluku naroda da odbace stroge mjere štednje, koju treba poštovati, navodi britanski “Gardijan” i ocjenjuje da će ta pobjeda uzdrmati do korijena Evropu.
Podsjetivši da su Grci šest godina protestovali protiv krute discipline evrozone, londonski dnevnik ističe da su građani, posebno srednja klasa, konačno izgubili strpljenje i odbacili politiku strogih mjera štednje vlade premijera Samarasa i opredijelili se za ljevicu.

“Posljedica toga jeste da prošlost više ne može da služi kao pokazatelj budućnosti, bar ne u Grčkoj, a možda ni u drugim dijelovima Evrope”, piše u uvodniku.

Budući premijer Aleksis Cipras, lider Sirize, dobio je mandat da sprovede ogromne promjene i ublaži dosadašnje mjere.

“Pitanje i za Grčku i za Evropu jeste šta će se sada dogoditi. Niko još nema odgovor na to”, piše u tekstu.

Prema “Gardijanu”, glavno pitanje biće da li nova vlada u Atini i međunarodni kreditori mogu da nađu zajednički interes za postizanje dogovora koji će zadovoljiti i Grke i ostatak evrozone, posebno Njemačku, a da pritom ne izazove efekat domina širom zone evra ako i druge zemlje potraže slična rješenja.

Takav ishod najviše će zavisiti od Njemačke, koja se i dalje pretvara da evrozona može da uspije jedino ako nastavi s fiskalnom ispravnošću, koja je zapravo i izazvala politički potres u Grčkoj, ocjenjuje list.

Za njemačku kancelarku Angelu Merkel to neće biti nimalo lako, ali ako u Grčkoj i ostatku evrozone ne dođe do porasta potrošnje, cijela Evropa mogla bi da se suoči sa ovakvim ili još gorim izazovima, upozorava “Gardijan”.

“Novi početak nije potreban samo Grčkoj, već cijeloj zoni evra. Vreme je da sjever počne da sluša poruke koje stižu s juga”, zaključuje dnevnik u uvodniku.

I zapadne agencije ukazuju na to da je pobjeda Sirize zabrinula međunarodne kreditore pošto bi mogla da označi preokret u Evropi, gdje populističke partije i u nekim drugim zemljama najavljuju kampanje protiv mjera štednje, kao i da dovede u pitanje opstanak Grčke u zoni evra.

Rojters navodi da će Cipras biti prvi premijer neke članice evrozone koji se otvoreno protivi uslovima koje su EU i MMF nametnuli tokom ekonomske krize.

“Njegova očekivana pobjeda povećava izglede i za skori ulazak u klinč s vladom njemačke kancelarke Angele Merkel, a mogla bi da dovede u pitanje i distribuciju naredne tranše više od sedam milijardi evra međunarodne pomoći Grčkoj”, ocjenjuje britanska agencija.

Slogan Ciprasove kampanje “Nada se vraća!” očigledno je privukao birače, iznurene od mjera štednje poslije šest godina krize koja je rezultirala porastom stope nezaposlenosti na 25 odsto i straha miliona Grka od siromaštva.

Asošijejted pres (AP) ocjenjuje da bi pobjeda Sirize mogla da izazove potrese na globalnim tržištima i dovede u pitanje ostanak Grčke u zoni evra.

Cipras je, kako podseća američka agencija, obećao pregovore o uslovima pomoći Grčkoj i najavio da će tražiti otpis velikog dijela duga od 240 milijardi evra.

On je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, uključujući smanjenje penzija i minimalnih zarada, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuštanja u javnom sektoru.

Ukoliko nova vlada u Atini ne nađe rješenje u dogovoru s kreditorima, Grčka bi mogla da se suoči s bankrotom, ocenjuje AP.

Agencija Frans pres (AFP) upozorava da pobjeda Sirize utire put i drugim partijama širom Evrope koje se protive mjerama štednje, poput španskog Podemosa.

Lider Podemosa Pablo Iglesias poručio je večeras, posle proglašenja pobjede Sirize, da se nada vraća, a strah nestaje.

“U Grčkoj večeras to svi znaju. Nadamo se da ćemo i mi u Španiji uskoro čuti takvu vijest”, rekao je Iglesias pred oko 8.000 pristalica okupljenih u Valensiji, preneo je AFP.

Preuzeto sa: b92.net

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari