Novac.ba | Homepage
Zbog lošeg rukovođenja Elektroprivredom, RS prisiljena kupovati struju!

Zbog lošeg rukovođenja Elektroprivredom, RS prisiljena kupovati struju!

0 Comments 🕔16.Sep 2015

„Elektroprivreda RS“ bila je prinuđena ove godine kupovati električnu energiju od Federacije BiH, Hrvatske i Srbije, iako Republika Srpska proizvodi više struje nego što su domaće potrebe i važi za jedinog izvoznika struje u regionu saznaje poslovni portal capital.ba.

Uprava Mješovitog Holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“ je aktom, koji je u posjedu Capitala, obavijestila Vladu RS u funkciji Skupštine akcionara da su izvršili „nabavku nedostajućih količina električne energije“ u februaru i martu 2015. godine u vrijednosti od 781.965,05 KM.

Razlog nije rast privredne aktivnosti i potrošnje, već pad proizvodnje usljed lošeg rukovođenja i neinvestiranja u proizvodne sisteme.
„Usljed nedostatka električne energije u navedenom periodu MH „ERS“ MP a.d. Trebinje je izvršila nabavku nedostajućih količina električne energije na dnevnom (satnom) nivou u februaru 2015. godine i to za dane: 14., 15., 16. i 22., te u martu 2015. godine za dane: 07. i 08. Ukupno je nabavljeno 8.210 MWh električne energije u vrijednosti od 781.965,05 KM“, navodi se Izvještaju Komisije za kupovinu električne energije.

Izvještaj je usvojio i Nadzorni odbor Elektroprivrede koji potpisuje predsjednica Slavica Injac uz konstataciju da je nabavka struje izvršena po Zakonu o javnim nabavkama.
„Ovo je posljedica pogrešne politike vlasti u vođenju Elektroprivrede RS. Najveći dio dobiti Elektroprivreda RS uglavnom troši za finansiranje projekata iz kulturnog, sportskog života (donacije sportskim klubovima, kulturne manifestacije, filmovi i slično) i za, kako se to zvanično naziva, zaštite prirodno istorijskog nasljeđa, a ustvari radi se o 10 miliona KM koje su date „Andrićgradu“.

Ostane vrlo malo novca od dobiti i skoro simboličan iznos se plasira u obnovu energetskih postrojenja, odnosno njihov remont. Upravo zbog zastarjelosti opreme, često iz elektroenergetskog sistema RS iskaču veliki proizvođači ( RITE Gacko i Ugljevik) usljed čega je Elektroprivreda RS prisiljena da tajno kupuje struju na ino- tržištu“, ocijenili su stručnjaci iz energetskog sektora.

Potvrda i iz ERS-a

Do nedostatka električne energije u sistemu došlo je zbog neraspoloživosti Termoelektrane Ugljevik i Termoelektrane Gacko u pojedinim danima i niske kote na protočnim hidroelektranama zbog pojačanog angažovanja, službeno je opravdanje „Elektroprivrede Republike Srpske“ dostavljeno Vladi RS i ministru za industriju, energetiku i rudarstvo RS Petru Đokiću.

„Takva situacija je i pored maksimalnog angažovanja ostalih proizvodnih kapaciteta, prouzrokovala nedostatak električne energije za podmirenje sopstvenog konzuma, odnosno potrošnje RS, Brčko Distrikta i isporuke po zaključenim komercijalnim ugovorima. Zbog navedene situacije, a u okolnostima kada je nedostajalo električne energije za podmirenje sopstvenog konzuma, bilo je neophodno hitno pristupiti nabavci nedostajuće električne energije za navedene dane, u količinama po procjeni nadležne službe Direkcije za upravljanje proizvodnjom. Nedostajuća električna energija je nabavljena po propisanoj proceduri, odnosno saglasno odredbama Pravilnika o prodaji i nabavci (kupovini) električne energije na dnevnom i satnom nivou, o čemu je ovlašćena Komisija podnijela odgovarajuće izvještaje o kupovini nedostajuće električne energije, odnosno izvještaje o verifikaciji nabavke nedostajuće električne energije za taj dan, koje je Uprava usvojila“, navodi se u Izvještaju Komisije za kupovinu električne energije.

Zanimljivo, „Elektroprivreda“ nije direktno kupovala električnu energiju, čak ni od Srbije kojoj direktno prodaje, već preko firme „Interenergo“ na osnovu ugovora zaključenih 07. i 08. marta 2015. godine.

„Interenergo“ je kćerka firma austrijske grupe Kelag, koja je izgradila MHE na rijeci Ugar u Kneževo, a dobila je i koncecije za MHE „Medna“ u opštini Mrkonjić Grad i Ribnik, što je svečano proslavljeno u prisustvu najviših zvaničnika Vlade Republike Srpske.
Preuzeto sa: capital.ba

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari