Novac.ba | Homepage
Zbog ruskih sankcija EU gubi 100 milijardi evra

Zbog ruskih sankcija EU gubi 100 milijardi evra

0 Comments 🕔19.Jun 2015

Sankcije EU protiv Rusije i recipročne mjere Moskve mogu koštati evropske zemlje oko 100 milijardi evra i staviti pod znak pitanja više od dva miliona radnih mjesta, prenosi njemački list “Velt”, pozivajući se na austrijski Institut za ekonomska istraživanja.

“Pad izvoza koji mi vidimo u njegovom najgorem obliku u jesen prošle godine u ovom trenutku je realnost. Ako se situacija značajno ne promijeni, izgleda da ćemo se suočiti sa najpesimističnijim scenarijem”, naveo je jedan od autora Oliver Fric.

“Velt” podsjeća da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin stalno upozoravao da sankcije protiv Rusije nanose štetu samoj Evropi.
Od posljednjih sankcije protiv Moskve, prema podacima istraživanja, najviše je stradala Njemačka, gdje pod znak pitanja može doći skoro pola miliona radnih mjesta.

Gubici Njemačke od sankcija prema Rusiji, prema mišljenju eksperata, mogu iznositi 27 milijardi evra, a BDP zemlje u narednim godinama može pasti za jedan procenat.
Italija će, prema procjenama, izgubiti više od 200.000 radnih mjesta i 0,9 odsto BDP-a, a Francuska 150.000 mjesta i 0,5 odsto BDP-a.

List navodi da su zaključci austrijskih eksperata u suprotnosti sa posljednjim podacima Evropske komisije koja smatra “relativno malim i podnošljivim” posljedice trgovinskih ograničenja, uvedenih Moskvi i iz Moskve, prenosi “Sputnjik”.

“Međutim, Evropska komisija razmatra kratak period i polazi od toga da će negativni efekti slabiti. Scenario austrijskog instituta skreće pažnju da se situacija koja se vidi u prvom kvartalu ove godine neće izmijeniti”, ukazuje “Velt”.

List ističe da Evropska komisija izbjegava da iznosi podatke o šteti koju su sankcije nanele EU.
Izvor: agencije, nezavisne.com

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari