Novac.ba | Homepage
Deset kreditnih zapovijesti o kojima treba voditi računa

Deset kreditnih zapovijesti o kojima treba voditi računa

0 Comments 🕔18.Apr 2014

Bilo da razmišljate o kupovini kuće ili novog automobila u budućnosti, morate da preduzmete određene mjere da biste bili spremni kada dođe vreme za donošenje ovako velikih životnih odluka. Evo deset kreditnih zapovijesti koje će vam pomoći u tome.

1. Plaćati račune na vrijeme

Nije slučajnost što je ovo baš prva zapovijest. Jedan od najvećih faktora koji utiču na vaš kreditni rang je upravo vaša kreditna prošlost. Zakasnjele otplate mogu da naprave veliki problem. Da biste se postarali da vaš kreditni rang bude po vašoj želji, plaćajte račune na vreme. Olakšajte to automatskim plaćanjem računa.

2. Čuvati lične podatke

Preduzmite mjere da biste zaštitili svoj identitet. Budite veoma škrti sa vašim ličnim podacima da ne biste postali žrtva prevare. Ne možete u potpunosti spriječiti krađu identiteta, ali možete preduzeti određene korake kako biste smanjili tu vjerovatnoću. To znači da treba da pratite svoju kreditnu karticu i račune u banci veoma pažljivo.

3. Biti informisan

Znajte gdje ste. Postarajte se da budete upućeni u svoj kreditni rang da ne biste bili neprijatno iznenađeni kada budete željeli da kupite kuću, iznajmite stan ili kupite auto. Takođe trebalo bi da imate kopije vašeg kreditnog izveštaja. Ako nađete greške osporite ih.

4. Biti proaktivan

Ne čekajte da oni kojima dugujete počnu da naplaćuju dug. Ako ne možete ni minimalne rate za otplatu kredita da izdvojite, pozovite svoje kreditore ili potražite kreditnog savjetnika. Neka oni saznaju da imate problem ali da ste ozbiljni u vezi sa otplaćivanjem hipoteke, zajma, itd. Takođe možete da napravite plan otplate koji će se uklopiti u vašu trenutnu situaciju te izbeći dodatne naplate ili utjerivače dugova.

5. Otkazati stare kreditne kartice

Vaš kreditni rang je dijelom zasnovan na vašoj kreditnoj prošlosti. Stoga pre nego što otkažete stare kreditne kartice, razmislite šta će to uraditi vašem kreditnom rangu. To ne znači da nikada ne bi trebalo da otkažete karticu, ali trebalo bi da budete svjesni uticaja.

6. Kupovati pažljivo na kredit

Možda ne želite previše velikih promijena odjednom. Dok ćete hteti da kupujete po najpovoljnijoj ceni kada zajmite, željećete da budete svjesni da previše potraživanja u vašem kreditu može oštetiti vaš kreditni rang. Postarajte se da razumijete kako ista funkcioniše pre nego što se upustite u kreditni “lumperaj”.

7. Koristiti odgovorno kreditne kartice

Plastika može da bude primamljiva za kupovinu više stvari nego što ustvari možete da priuštite. Ali pokušajte da razmišljate o kupovini kreditnom karticom na isti način kao što razmišljate o kupovini gotovinom – ne bi trebalo da potrošite više nego što imate. Neka vaš cilj bude izbalansiranost kredita u potpunosti svakog mjeseca.

Deset kreditnih zapovijesti o kojima treba voditi računa

8. Plaćati više od minimuma

Vaš kreditni izveštaj će vam pokazati koliko dugujete ukupno na kartici a koliko za taj mjesec. Ali nemojte biti vođeni mesečnim dugom te plaćati samo minimum jer ćete platiti veću kamatu. Izbegavajte minimalne otplate osim ako zaista nemate keša ili koristite tzv. metod lavine da isplatite dug, a to je: minimalne otplate na svim karticama osim na onoj koju pokušavate da otplatite u tom trenutku.

9. Kontrolisati finansije

Preduzmite mjere da biste pratili svoje troškove, napravili budžet i živjeli u skladu sa svojim mogućnostima. Imajte finansijski cilj, kako na kraće tako i na duže staze, na čijem ostvarivanju ćete raditi.

10. Proveravati nivo zaduženosti

Želite da budete sigurni da ne prelazite krajnju visinu kredita (najbolje je koristiti ne više od 30% dozvoljenog kredita). Ako ste stalno na granici da prekoračite dozvoljen kreditni limit, vaš kreditni rang će biti oštećen i upašćete u grupu visoko rizičnih. Takođe, imajte na umu odnos duga i prihoda. Ne želite da pretjerate. Kao dodatak stresu zbog novca koji može nastati, takođe vam mogu odbiti nove pozajmice ili nižu kamatnu stopu.

 

Izvor: Kamatica.com

 

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari